Cand doresti un domeniu de internet cu extensia .eu, cauta cel mai avantajos site "registrar".
Din 1 ianuarie 2007 suntem in randul lumii: cetatenii Romaniei pot rezerva domenii .eu in nume personal. Privilegiul era rezervat pana acum numai firmelor romanesti cu sediul administrativ intr-o tara a Uniunii.
Nu te grabi sa faci insa o cautare pe Google cu „domenii .eu” pentru ca nu orice companie romaneasca este de incredere in acest domeniu. Iti oferim cateva indicii.
Reperarea ofertelor bune
In primul rand, asigura-te ca domeniul dorit este liber. Mergi la whois.eu si tasteaza numele dorit. Exista unele cuvinte rezervate, altele blocate si deja sunt foarte multe domenii luate de altii. Daca insa ai avut noroc si cel dorit este liber, hai sa alegem un „registrar”. Cele mai importante lucruri de luat in calcul sunt: pretul domeniului, modalitatea de plata, interfata ulterioara de administrare a domeniului. Nu sari imediat la ofertele „domeniu .eu gratuit” pentru ca asta inseamna de obicei sa platesti in avans si pentru spatiul de gazduire a viitorului site.
Daca totusi alegi aceasta varianta, asigura-te ca pachetul de gazduire contine tot ce doresti: posibilitatea de a crea subdomenii, conturi de e-mail, gazduire de baze de date, statistici private, unelte de securitate, administrare facila. Daca nu, mergi mai departe la urmatorul site.
Domeniul si marca
Verifica daca numele dorit nu este cumva marca inregistrata. Degeaba este declarat liber domeniul daca, dupa ce-l rezervi, compania detinatoare ti-l cere inapoi. Un „registrar” bun ar trebui sa faca in paralel cu o cautare a domeniului si una privind marcile inregistrate. Spre deosebire de domeniile .ro, cele .eu au o taxa anuala, asa ca nu te bucura de preturile mici afisate.
De asemenea, analizeaza bine site-ul firmei romanesti: daca este prea incarcat si informatia dorita este greu de gasit, atunci nu ai de-a face cu profesionisti.
Cat priveste plata, cea mai rapida si comoda modalitate este prin cardul bancar. Daca site-ul peste care ai dat nu ofera aceasta facilitate, poate ca nu te doreste drept client sau nu are destui bani pentru a investi intr-un sistem securizat de plata on-line.
DICTIONAR
Registrar = Registru de nume de domenii, un serviciu on-line care vinde si administreaza nume de domenii.
Drop registrar = un registrar care cumpara rapid domenii expirate de curand pentru a le revinde.
Gazduire (hosting) = Cumpararea unui spatiu de stocare pe serverul firmei unde va fi „parcat” domeniul si unde vor fi salvate paginile site-ului. Domeniile .ro se cumpara pe viata, dar gazduirea trebuie replatita periodic.
Nettissimo.ro
Pret: 12 dolari pe an (plata cu card); 19 dolari pe an (cu gazduire un an); 13,50 dolari pe an (impreuna cu un domeniu .ro) Plata: card bancar, direct la Raiffeisen, ordin de plata, mandat postal, transfer bancar on-line Puncte slabe: interfata foarte greoaie, meniu de navigare confuz Calificativ: 9/10
Domenii.eu
Pret: 17 euro pe an fara gazduire Plata: neprecizat Puncte slabe: informatii insuficiente si contradictorii pe site; procedura greoaie (trimitere prin fax a cererii) Calificativ: 7/10
Edomenii.ro
Pret: 9,5 euro pe an fara gazduire; 7 euro pe an (cu gazduire un an) Plata: card bancar, transfer bancar Puncte slabe: intarzieri foarte mari la inregistrare; termenii de utilizare nu sunt vizibili pe site Calificativ: 6/10
Inregistrare-domeniu.eu
Pret: 62 de lei fara gazduire sau cu gazduire gratuita Plata: depunere in banca, mandat postal, transfer bancar Puncte slabe: informatii contradictorii pe site; lipsa platii prin card Calificativ: 8/10