Tinerii români, loviți din plin de pandemie. Sunt ocoliți și lăsați în voia sorții

Tinerii români, loviți din plin de pandemie. Sunt ocoliți și lăsați în voia sorții

Tinerii îşi fac tot mai greu un loc pe piaţa muncii. În criză, angajatorii îi ocolesc pe tinerii abia ieşiţi de pe băncile facultăţii şi recrutează doar oameni cu experienţă, ca să nu mai investească în cursuri de formare profesională. O strategie adaptată contextului actual spun experţii, dar care poate duce la dezechilibre majore pe piaţa muncii.

Pandemia lasă urme adânci şi pe piaţa muncii. Iar tinerii, fără experienţă, au cel mai mult de suferit. Ei sunt ultimii recrutaţi, dar şi primii concediaţi.

Anul trecut erau 510 mii de angajaţi care aveau până în 24 de ani. Numărul lor a scăzut cu 31 de mii în pandemie.

Tudor Polak, secretar de stat ministerul Muncii: Angajatorii care angajează tineri între 16 și 29 de ani și persoane peste 50 ani cu normă întreagă beneficiază de o sumă în valoare de 50 la suta din salariul angajatului, până la 2500 lei pe o perioadă de 12 luni, cu obligativitatea ca raporturile de muncă să se menţină încă 12 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu e o măsură care să-i convingă pe angajatori.

Corina Diaconu, manager agenţie recrutare: Degeaba primim un stimulent pentru angajarea unui tânăr pe care suntem obligaţi să îl păstrăm în companie o anumită perioadă de timp, dacă contextul economic nu e favorabil menţinerii companiei respective.

Ce vremuri trăiesc tinerii

Dragoş, un tânăr de 23 de ani din Bucureşti, avea două locuri de muncă la începutul anului: instructor de arte marţiale şi casier la un cinematograf. În primăvară a rămas doar cu job-ul de antrenor, iar banii nu îi mai ajung, notează observatornews.ro.

''S-au închis restaurante, cinematografe, job-urile sunt mai puține. E mult mai greu sa găsești un job în perioada asta'', spune acesta.

Ar fi avut mai multe şanse să se angajeze, dacă avea studii superioare.

Dar nici pentru tinerii care au absolvit o facultate sau un master, lucrurile nu sunt atât de roz. O arată cifrele. Rata şomajului a ajuns la nivelul cel mai ridicat: 15,4 la sută, în rândul tinerilor între 15 şi 24 de ani.

Corina Diaconu, manager agenţie recrutare: Asta s-a tradus din perspectiva companiilor în preferinţa lor de a angaja cu precădere specialişti. Au preferat cumva o strategie sigură, pentru că aceştia sunt gata formaţi.

Adrian Dragomir, manager platformă soluţii IT: Nu ştim ce urmează şi atunci preferăm să fim mai atenţi, să fim precauţi.

Adrian Dragomir este administratorul unei platforme de soluţii IT. În criză, a angajat 20 de oameni, toţi peste 24 de ani.

Adrian Dragomir, manager platformă soluţii IT: Ca să poţi face această investiţie în educare, trainuire, coaching, trebuie să te asiguri că faci selecţia persoanelor potrivite. Nu mai este timp în această perioadă pentru această filtrare şi această selecţie.

Nici în Europa tinerii nu au o soartă mai bună. La nivelul UE, numărul de tineri angajaţi a scăzut cu aproape 1 milion în al doilea trimestru, comparativ cu ultimele luni din 2019.