Evenimentul Zilei > Actualitate > Tinerii au reale motive de bucurie. Un motiv în plus să rămână în țară. Scade preţul locuinţelor şi a chiriilor
Tinerii au reale motive de bucurie. Un motiv în plus să rămână în țară. Scade preţul locuinţelor şi a chiriilor

Tinerii au reale motive de bucurie. Un motiv în plus să rămână în țară. Scade preţul locuinţelor şi a chiriilor

Se reduc preţurile de vânzare şi chirie ale locuinţelor ANL. La începutul acestei luni a fost publicată în Monitorul Oficial o hotărâre pentru modificarea şi completarea normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe care prevăd educerea preţului locuinţelor, construite prin Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL).

Hotărâre publicată în Monitorul Oficial este ultimul pas pentru punerea în aplicare a OUG nr. 55/2021 publicată în iunie, în Monitorul Oficial nr. 628/2021.

Prezentele reglementări au ca scop reducerea preţurilor de vânzare şi chirie ale locuinţelor ANL destinate tinerilor care au crescut semnificativ în anul 2020 şi vrea să le aducă la nivelul valorilor din anul 2019.

O Hotărâre în acest sens a fost publicată în Monitorul Oficial

Astfel HG 1.174/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.043 din data de 01 noiembrie 2021 a modificat şi completat normele metodologice ale Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe pentru a reduce preţul de vânzare şi chirie ale locuinţelor ANL.

După cum este cunoscut, preţul de vânzare şi chirie al acestor locuinţe a fost majorat semnificativ, dublat în unele cazuri, odată cu majorarea din 2020 a veniturilor din industria construcţiilor. Guvernul, la propunerea MDLPA, a adoptat o ordonanţă prin care se revine la preţuri similare cu cele din 2019. Pentru aplicarea acestei ordonanţe, a fost nevoie de o nouă metodologie de aplicare, a arătat ministrul dezvoltării, Cseke Attila, într-un comunicat de presă recent.

Ministrul a spus: a fost nevoie de aceste modificări şi completări legislative, întrucât trebuie să ţinem seama că locuinţele ANL sunt destinate tinerilor, scopul acestora este de a asigura o chirie şi mai apoi o locuinţă proprie la un preţ accesibil.

Românii vor avea un motiv în plus să rămână în țară

Astfel, prin Hotărârea de Guvern se urmăreşte reglementarea valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, raportată la valoarea de investiţie a construcţiei. Mai exact, valoarea de investiţie se diminuează în raport cu contravaloarea sumelor rezultate dintr-o parte a chiriei plătite până în momentul vânzării locuinţei, calculată în funcţie de durata normală de funcţionare a clădirii.

„Echilibrul din piaţă trebuie să se reflecte şi prin armonizarea preţurilor locuinţelor în pondere conformă gradului de indice al localităţilor, astfel că locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din capitală”, a declarat ministrul Cseke.

Cseke Attila, ministrul dezvoltării, a afirmat că una dintre cele mai importante măsuri vizează o categorie de beneficiari foarte importantă pentru ţara noastră, respectiv românii care lucrează în sistemul de sănătate şi învăţământ şi care vor avea astfel un motiv în plus să rămână în ţară şi să nu mai aleagă să muncească peste hotare.

Spre exemplu, o locuinţă din Bucureşti, sectorul 2, cu o suprafaţă de 90 mp, construită în 2009, care în 2019 costa 144.747 lei, iar în 2020 a costat 242.721 lei, aceasta va costa 150.092 lei.

Iar o locuinţă ANL din Cluj-Napoca, construită în 2003, cu o suprafaţă de 62 mp, care în 2019 a costat 97.378 lei, iar în 2020 această sumă a crescut la 161.832 lei, ar costa 86.215 lei, scrie zf.ro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: