Tinerii ar putea fi monitorizaţi de Ministerul Apărării | VIDEO

Tinerii ar putea fi monitorizaţi de Ministerul Apărării | VIDEO

Tinerii ar putea fi amendaţi dacă nu se vor prezenta la „recrutarea” pe hârtie. La patru ani de la abrogarea legii care prevedea că serviciul militar este obligatoriu, Ministerul Apărării Naţionale (MApN) vrea să-i oblige pe tinerii români să treacă pe la centrele militare pentru a fi luaţi în evidenţă, ca să ştie ţara pe cine se poate baza în caz de război.

Pentru a fi mai convingători, dacă patriotismul nu-i împinge de la spate pe tinerii care au împlinit 18 ani după 1 ianuarie 2007, reprezentanţii MApN au decis să instituie şi amenzi pentru cei care vor spune „pas” recrutării pe hârtie. Cine nu se va prezenta la selecţie în şase luni de la majorat va plăti până la 300 de lei amendă.   Amendă: 100-300 de lei

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de MApN, tinerii de 18 ani vor fi obligaţi să meargă la centrele militare pentru a li se stabili aptitudinile pe care le pot folosi în caz de conflict armat.

Statisticile prezentate de minister, în expunerea de motive a proiectului de lege, arată că „în ultimii doi ani, numărul celor luaţi în evidenţă militară e nesemnificativ faţă de nu mărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinescă această obligaţie legală”. Mai mult, nu este prevăzută nicio „sancţiune care să amendeze neprezentarea”. De aceea, autorităţile propun ca tinerii să fie obligaţi să se prezinte la „recrutare”. După ce vor fi se lec ţio naţi, li se va întocmi o fişă în care vor fi notate opţiunile privind modul de îndeplinire a îndatoririlor militare pe durata stării de război, mobilizare sau asediu.

În caz contrar, tinerii vor plăti amenzi cuprinse între 100 şi 300 de lei. Ca şi în cazul sancţiunilor rutiere, cei care plătesc amenda în 48 de ore achită doar jumătate din cuantum.

Profilul militarului: „sărac şi fără casă”

Sociologii spun că era de aşteptat ca tinerii de vârsta majoratului să nu mai treacă pe la centrele de recrutare, nefiind obligaţi. „Există o opinie negativă faţă de ce a în semnat armata, opinie inoculată pe linie parentală. Românii văd armata ca pe un loc unde sunt luaţi în bătaie de joc”, e de părere sociologul Marius Pieleanu. Potrivit acestuia, sancţiunea aplicată celor care „absentează” e una simbolică şi nu va creşte numărul tinerilor care se vor prezenta. „Cei de la ţară s-ar putea să se ducă în număr mai mare, sunt mai disciplinaţi”, crede Pieleanu.

Majoritatea celor care aleg să se angajeze în armată provin din mediile sărace, precizează Pieleanu: „Cererile de an gajare sunt multe. În general, tinerii care aleg o carieră militară nu au reuşit să se afirme într-un domeniu deschis”.

Serviciul militar nu mai este obligatoriu din 2005. De atunci, Armata organizează periodic târguri şi concursuri de angajare. Cine alege cariera militară beneficiază de casă sau plata chiriei, pri me de vacanţă, cursuri gratuite şi un salariu de debutant, fără studii de profil, de 1.200-1.400 de lei.

"În ultimii doi ani, numărul tinerilor luaţi în evidenţă militară e nesemnificativ faţă de numărul tinerilor care ar fi trebuit să îndeplinească această obligaţie.", Proiectul pentru modificarea art. 4 din Legea nr. 395/2005 expunerea de motive

Ne puteți urmări și pe Google News