Tinerii actori, dezamăgiți: „Bați pe la uși care se deschid greu”
- Anca Simionescu
- 8 noiembrie 2016, 00:00
Sute de actori ies de pe băncile facultăților în fiecare an. Prea puțini reușesc însă să ajungă și la public. Pentru ei, teatrele independente sunt colacul de salvare
În România sunt mai mult de 4.000 de actori, iar anual, de pe băncile facultăților de teatru și film ies alte sute de absolvenți. Cum în România se produc foarte puține filme anual, iar locurile în teatrele „de stat” sunt insuficiente, pentru a vedea lumina scenei tinerii se îndreaptă către teatrul independent. În România se estimează a fi în jur de 100 de teatre independente. Nimeni însă nu știe cu exactitate numărul, deoarece unele nu au sediu, iar alte instituții apar și dispar peste noapte.
Înveți „să te vinzi”
Despre șansele de afirmare ca tânăr absolvent a vorbit pentru EVZ Flavia Hojda, actrița ce s-a remarcat în cele două filme din seria Selfie. „Imediat după ieșirea din facultate, ca tânar actor îți dorești să joci mult și frumos, însă întâmpini o realitate în care e relativ dificil să realizezi asta. Alternativa e teatrul independent, care este și el la început de drum în România. Cel mai mult înveți atunci când lucrezi la un spectacol, și atunci când ești pe scenă. Experiența îți dă ocazia să evoluezi ca actor. Din păcate, de multe ori tinerii absolvenți nu au această ocazie. Trebuie să bați pe la uși care se deschid greu, să înveți să te „vinzi”. Să joci, să fii văzut și să ai șansă”, spune ea. Flavia joacă în două spectacole: „Avioane de hârtie”, în regia lui Cristi Juncu, la Godot Cafe Teatru și în „Incendii”, în regia Irinei Banea, la Teatrul Bulandra. Ambele proiecte au fost inițiate în cadrul UNATC și au avut sansa de a fi preluate de teatre. „Este greu, pentru că nu ști niciodată ce o să îți aducă ziua de mâine. Astăzi poți să nu ai niciun proiect și mâine să apară toate odată, sau invers. Chiar dacă uneori devi lipsit de speranță, dacă ai ceva de spus se va ivi cu siguranță ocazia”, a adăugat ea.
Program de finanțare pentru teatrele independente
Cea de-a patra ediție a Festivalului Național de Teatru Independent, ce s-a desfășurat în weekendul trecut în Capitală, i-a adus față în față pe ministrul Culturii, Corina Şuteu (foto) și pe mai mulți directori de teatre independente din ţară. De aproape 20 de ani se vorbeşte despre „teatru alternativ”, „teatru altfel” sau „teatru independent”, dar nu există și reglementări. Independenții vor să fie recunoscuţi, să le fie monitorizată activitatea şi să fie susţinuţi. De cealaltă parte, demnitarul, care i-a îndemnat pe independenți să acționeze potrivit realităților românești și nu încercând să adapteze în România realități din alte țări, le-a sugerat să fie proactivi pentru a genera noi politici care să-i ajute. Cu această ocazie s-a semnat protocolul prin care a luat fiinţă Asociaţia Teatrelor Independente din România. Ministerul Culturii a anunţat că va porni, până la finalul mandatului, un program de finanţare a teatrelor independente, oferind câte 50.000 de euro pe an pentru trei companii de acest gen din România, şi propune înfiinţarea de teatrecub, iniţial, în cele 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.