Chiar dacă se află la începutul carierei lor profesionale, absolvenții din România manifestă așteptări ridicate de la angajatori. Aceștia se bazează, în principal, pe voluntariatul făcut în anii de școală și pe colaborarea cu diverse companii.
Se observă o creștere semnificativă a numărului de tineri care refuză prima ofertă de angajare, aceștia având cerințe tot mai ridicate. Remunerația rămâne un factor crucial în procesul de selecție al locului de muncă.
Tot mai mulți tineri cer un salariu ridicat la angajare
Potrivit angajatorilor, pretențiile pe care le au cei mai mulți dintre absolvenți au crescut și continuă în această direcție.
,,Tinerii români vor să trăiască mai bine și au pretenţii mai mari la început de carieră, la început de drum. Ei vin cu anumite cunoștinţe din facultate şi sunt dispuşi să înveţe, în continuare, la locul de muncă.
Dar, ca să fie dispuşi, trebuie să fie motivaţi şi aici intervine partea salarială. Cel puţin în domeniul IT este greu să mai găseşti absolvenţi care să accepte lefuri mici, sub 4.000 de lei net”, a precizat Amalia Tănase, manager în cadrul unei mari companii din Iaşi.
Conform angajatorilor, mulți tineri pun accent pe experiența acumulată în timpul facultății atunci când își caută primul loc de muncă.
Astfel, voluntariatul sau practica desfășurată în timpul anilor de studiu pot avea o influență semnificativă în evaluarea experienței.
Nu doar salariul e important
În plus față de salariu, tot mai mulți tineri manifestă interes și pentru alte beneficii, precum asigurările de sănătate private sau abonamentele la diverse săli de fitness și restaurante.
,,Tinerii vin cu experienţă, chiar dacă nu au mai fost angajaţi. Mulţi dintre ei au făcut voluntariat, au colaborat cu firme importante. Practic, sunt foarte informaţi despre ceea ce se întâmplă în companii.
Sunt interesaţi de beneficii, precum abonamentele la sală sau la restaurante, de asigurările de sănătate private. Totodată, bonusurile salariale sunt un alt aspect foarte important”, a adăugat Amalia Tănase pentru Adevărul.
64% dintre tineri spun că salariile lor sunt mici
Un studiu făcut în luna mai a anului trecut arată că mai bine de jumătate (64%) dintre tinerii din generația Z consideră că salariile pentru nivelul lor de experiență sunt prea mici.
Adițional, acești tineri percep mediul de lucru ca fiind unul tensionat (52%), consideră că șefii au așteptări exagerate (34%) și remarcă un volum substanțial de muncă (27%).
Majoritatea își propun să rămână la primul loc de muncă pentru o perioadă de 1-2 ani, în scopul acumulării de experiență și pentru a-și completa adecvat curriculum vitae.
De asemenea, în cazul în care se confruntă cu nemulțumiri, 52% dintre aceștia plănuiesc să le exprime superiorilor în speranța unor schimbări, 31% intenționează să se adapteze, 11% iau în considerare demisia, în timp ce 6% doresc să negocieze pentru un salariu mai mare.