Timişoara, promovată de nemţi

Timişoara, promovată de nemţi

O organizaţie culturală din Berlin împreună cu un grup din Timişoara au găsit o modalitate interesantă de a promova oraşul de pe Bega în rândul turiştilor din Germania.

Nemţii fac pentru Timişoara ceea ce nu sunt în stare să facă autorităţile locale: promovare turistică, un magnet de atras străinii, şi educaţia populaţiei locale.

Berlinezii de la inter:est Kulturprojekte scot în faţă Timişoara, într-un ghid turistic subiectiv ce face parte dintr-un proiect în care se regăsesc mai multe oraşe europene. Ghidul Timişoarei va fi prezentat, în această primăvară, la Berlin.

Oraşul de pe Bega e singurul din România care intră în proiectul nemţilor, iar de luna viitoare acesta va fi făcut cunoscut în lume pe internet şi, ulterior, într-un ghid tipărit, de 60 de pagini, scris în engleză, germană şi româneşte.

Frumuseţi cunoscute şi frumuseţi ascunse

Formatul ghidului a fost stabilit de către cei din Berlin, cu o scurtă introducere, o serie de repere identificate pe harta oraşului şi pezentate prin texte şi imagini, iar la sfârşit vor fi publicate inclusiv texte de autor. Conţinutul aparţine echipei locale condusă de managerul cultural independent Andra Vaida.

"Am cuprins multe obiective istorice, actori culturali şi evenimente culturale. Am încercat să alegem obiective interesante şi pentru publicul român, nu doar pentru cel străin. Avem de exemplu un capitol cu «plimbări urbane » unde apar texte despre cartiere şi clădiri istorice", ne-a spus Vaida.

"Alt capitol este despre «locuri ascunse» şi cuprinde diverse curiozităţi sau legende ale oraşului, iar în altul am grupat textele de spre evenimente cultural- artistice", ne-a mai declarat managerul cultural. În ghid se găsesc poveşti despre Pomul Breslelor, tunurile turceşti de la Casa cu Atlanţi sau ghiuleaua înfiptă în zidul şcolii Mănăstirii Franciscane.

Un alt text vorbeşte despre cea mai veche statuie din Timişoara, care se află în curtea bisericii catolice din Iosefin, ori despre statuia lui Fadrusz János, un Hristos din bronz, aflată pe o latură a celui mai vechi parc din oraş - Parcul Poporului.

"Timişoara înseamnă oameni interesanţi, creativi"

Conceptul ghidului porneşte de la realitatea că Timişoara se prezintă, de regulă, ca un oraş multicultural dezvoltat economic, care are o istorie incitantă şi obiective turistice valoroase şi în care pulsează o viaţă culturală activă şi sunt prezente numeroase iniţiative locale deosebite.

"Timişoara înseamnă oameni interesanţi, oameni creativi, care conferă valoare acestui spaţiu. Acest ghid cultural e unul subiectiv, care prezintă oraşul din perspectiva locuitorilor săi – scriitori, actori, arhitecţi, artişti, jurnalişti, oameni simpli cu poveşti de viaţă interesante etc. - a vizitatorilor sau oaspeţilor ocazionali. Scopul ghidului este de a le oferi tuturor potenţialilor vizitatori ai Timişoarei perspective diverse asupra oraşului şi informaţii «de culise» sau ponturi utile, care nu se regăsesc în ghidurile obişnuite", explică managerul cultural Andra Vaida.

PROIECT

Oraşul de pe Bega, promovat împreună cu Szeged, Osijek şi Novi Sad

Little Global Cities este un proiect iniţiat de inter:est Kulturprojekte, din Berlin, cu scopul de a aduce în prim-plan situaţia culturală actuală din 12 oraşe din estul, centrul şi sud-estul Europei.

"Sunt oraşe mici, cu un important potenţial turistic, istoric şi cultural, ce reflectă schimbările politice din ultimii douăzeci de ani şi procesul de glo balizare întrun mod mai clar şi mai puternic decât marile centre urbane europene", explică cei de la inter:est Kulturprojekte.

Proiectul e finanţat în principal de Fundaţia Robert Bosch Stiftung. Se pregăteşte Chişinăul În fiecare an, în perioada 2010-2012, vor fi prezentate câte patru oraşe în cadrul unor ghiduri urbane elaborate şi tipărite individual pentru fiecare oraş precum şi pe pagina web a proiectului.

"Aceste ghiduri se adresează atât unui public local, interesat să descopere noi perspective asupra oraşului în care trăieşte, cât şi turiştilor şi pasionaţilor de cultură şi artă din ţară, regiune şi străinătate", a explicat Andra Vaida.

Anul trecut au fost "lucrate" Szeged (Ungaria), Osijek (Croaţia), Novi Sad (Serbia), Timişoara (România), urmând ca până în primăvara acestui an să fie date publicităţii şi ghidurile aferente.

În 2011 sunt în cărţi: Sarajevo (Bosnia şi Herţegovina), Skopje (Macedonia), Podgorica (Muntenegru), Ioannina (Grecia), iar anul care vine e rândul pentru Chişinău (Republica Moldova), Uzhhorod (Ucraina), Košice (Slovacia), Klagenfurt (Austria).

Ne puteți urmări și pe Google News