Timişoara, curată pentru o zi

Timişoara, curată pentru o zi

Aproape 800 de voluntari au făcut lună parcurile, pieţele şi străzile oraşului.

Pentru o zi, Timişoara a fost curată. Eco Club TM, un ONG preocupat de ecologie şi protecţia mediului, a adunat sâmbătă o mare de oameni - voluntari, elevi, studenţi, angajaţi ai diferitelor firme şi cetăţeni care au făcut lună parcurile, pieţele şi străzile oraşului de pe Bega. „Prin această acţiune vrem să transmitem un mesaj timişorenilor, din care să înţeleagă faptul că nu e normal să lase murdărie în urma lor atunci când ies la picnic sau când se plimbă pe stradă. Oraşul arată rău, este murdar, şi nu este bine deloc“, a declarat Andreea Balasz, una dintre membrele Eco Club TM.

Că oraşul e plin de gunoaie, am constatat-o la faţa locului. În zona Muzeului Satului, locul unde a început curăţenia generală, la nici 15 minute după debutul ei, voluntarii reuşiseră să adune opt saci de 100 de litri plini cu gunoaie. Au strâns prezervative folosite

Alexandru Marcu şi Călin Stănilă, ambii elevi ai Liceului Silvic din Timişoara, au fost unii dintre cei mai harnici voluntari care au pus mâna la curăţarea Timişoarei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nouă ne place curăţenia şi ni s-a părut un gest perfect normal să ieşim la treabă. Nu am fost obligaţi să venim, am făcut-o pentru că noi aşa credem că e bine. Şi mai vrem ca şi ceilalţi oameni să ia exemplul nostru. Dacă fiecare am fi mai respectuoşi cu oraşul nostru şi nu am arunca pe jos tot ce nu mai avem nevoie, am trăi mai bine, mai civilizat“, ne-au declarat adolescenţii. Printre gunoaiele „descoperite“ s-au numărat PET-uri, pungi de plastic, ambalaje, cartoane, haine uzate şi zeci de prezervative.

„Aradul, la fel de murdar“

Ziua de ecologizare a Timişoarei a cuprins nouă zone din oraş: Pădurea Verde (Muzeul Satului), malurile canalului Bega, Zona Soarelui, complexul studenţesc, zona Cetăţii - Piaţa Unirii, zona Soarelui - Girocului, zona Lipovei şi Ghiroda. Evenimentul s-a desfăşurat cu sprijinul şi participarea a opt ONG-uri, a 14 şcoli, a Direcţiei de Mediu, Poliţiei Comunitare, Direcţiei Apelor, Equilibrium Team şi simpli cetăţeni care s-au alăturat grupurilor de voluntari pe parcursul zilei.

Daria Ienci, 8 ani, elevă la Şcoala Generală nr. 12 din Timişoara, a fost mezina voluntarilor. „Sper să fiu un exemplu pentru oamenii mari: nu e frumos să arunce pe jos ţigări, hârtii şi alte mizerii“, ne-a declarat fetiţa.

O mână de ajutor importantă au primit-o timişorenii de la o asociaţie arădeană, Millennium. Arădeanca Raluca Popovici ne-a declarat că a adus un grup de voluntari din curiozitatea de a vedea cum se realizează un astfel de eveniment, pentru a-l aplica ulterior şi în Arad. „Dacă e să compar Aradul cu Timişoara la capitolul curăţenie, cele două oraşe stau al fel de prost. Am venit aici pentru a învăţa cum să facem şi noi, în Arad, o acţiune similară“, ne-a declarat tânăra.

Printre participanţi s-au numă rat şi persoane cu dizabilităţi aflate în evidenţele Fundaţiei „Pentru Voi“.

BILANŢ

Timişorenii se leapădă de haine La finele zilei de ecologizare s-au colectat, selectiv, 329 de saci, cu o capacitate de 100 de litri, plini fiecare cu deşeuri din plastic, hârtie şi gunoi menajer. „Ziua de ecologizare nu a însemnat doar muncă voluntară, ci şi o ocazie de destindere, iar obiectele întâlnite pe parcursul zilei au prezentat deliciul participanţilor. Un bilanţ al deşeurilor a adus pe primul loc în top obiecte de îmbrăcăminte şi ambalaje diverse. La secţiunea îmbrăcăminte au primat şosetele. Participanţii aflaţi pe bărcile de pe canal au fost martorii unor poveşti de dragoste, prezentate într-o serie de scrisori plutitoare cu personaje a căror identitate o păstrăm anonimă“, a declarat Romina Faur, PR-ul organizaţiei Eco Club TM.