TikTok, canalul preferat de copii și adolescenți. De ce subiecte sunt interesați utilizatorii

TikTok, canalul preferat de copii și adolescenți. De ce subiecte sunt interesați utilizatorii Sursa: EVZ

Internetul înlocuiește tot mai mult presa scrisă tradițională ca sursă de știri în rândul publicului larg. De aceea, în acest context, periodic se fac studii pentru a afla profilul cititorilor de presă sau de pe rețelele sociale. Iar în ultima perioadă sunt vizați tinerii. La preferințele lor se referă și ultimul studiu făcut de Ofcom și mediatizat de Sky News.

Biroul Comisarului pentru Informații a estimat că aproximativ 1,4 milioane de copii sub 13 ani din Marea Britanie foloseau în mod obișnuit TikTok - în ciuda faptului că regulile sale prevăd că trebuie să ai cel puțin 13 ani pentru a crea un cont, scrie sursa citată.

Cât de interesați sunt tinerii de știri

Studiul Ofcom a fost efectuat pe subiecți din Marea Britanie, iar una dintre concluzii este că Tik Tok este cea mai populară sursă de știri în rândul adolescenților.

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media a constatat că aplicația de partajare video este folosită de 28% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani pentru a se informa despre subiecte de actualitate, o proporție mai mare decât orice altă platformă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nic Newman, cercetător asociat senior la Reuters Institute for the Study of Journalism, a declarat că, deși TikTok a fost adesea văzut ca o platformă pentru subiecte mai ușoare decât pentru știri "serioase", evenimente precum pandemia COVID au schimbat percepțiile.

El a spus: "COVID a fost o mare schimbare pentru că oamenii erau acasă, iar oamenii vorbeau despre COVID pe TikTok și oamenii aveau puțin timp la dispoziție. Acesta este un caz de știri foarte serioase care au fost transmise pe TikTok.

În ciuda creșterii TikTok, 45% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au declarat că nu sunt interesați de știri - aproape jumătate dintre ei spunând că le consideră "prea plictisitoare". Alți 16% au spus că le consideră "prea supărătoare".

YouTube și Instagram, locul doi în preferințele de pe internet

Tinerii cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani au apelat, de asemenea, la YouTube și Instagram pentru știri - deși aproape jumătate dintre ei susțin că nu sunt interesați de niciun subiect de actualitate, se precizează în studiul.

YouTube și Instagram se află pe locul al doilea, ambele fiind folosite în acest scop de 25% dintre cei din această grupă de vârstă, potrivit raportului News Consumption In The UK 2022/23 al autorității de reglementare.

Aproximativ 68% dintre adulții din Marea Britanie folosesc în prezent surse online pentru știri, față de doar 26% pentru ziarele fizice, potrivit cercetării Ofcom.

Televiziunile, preferate de adulți

Cu toate statisticile din online, televizorul rămâne cea mai populară platformă, 70% dintre adulți urmărind televizorul pentru a se informa despre evenimentele curente, procentul ajungând la 75% dacă se include și conținutul la cerere.

Tot Nic Newman, cercetător asociat senior la Reuters Institute for the Study of Journalism, este citat de Sky News în legătură cu subiectele știrilor cele mai atrăgătoare: "Pasiunile și știrile despre celebrități, asta este o mare parte din ceea ce se întâmplă cu cei mai tineri, dar există și știri serioase, asta este o schimbare mare."

Această declarație a cercetătorului vine după ce, recent, un studiu separat a constatat, de asemenea, că TiKTok este din ce în ce mai popular ca sursă de știri în rândul tinerilor din întreaga lume.

Facebook, cea mai utilizată rețea de socializare de către adulți

La toate categoriile de vârstă, Facebook continuă să fie cea mai utilizată platformă de socializare pentru accesarea știrilor. Cu toate acestea, ea dă semne de declin după ce a ajuns la doar 30% dintre adulți în ultimul an - în scădere de la 35% în 2019, a precizat Ofcom.

În schimb, TikTok a înregistrat o creștere "semnificativă" a popularității ca sursă de știri și este folosit acum de 10% dintre adulți în acest scop - de la doar 1% în 2020.