TIFF la ediţie aniversară: risc, nebunie şi inovaţie

TIFF la ediţie aniversară: risc, nebunie şi inovaţie

Festivalul clujean din acest an îi are drept invitaţi speciali pe Michael York şi pe Lucian Pintilie. Celebrului actor anglo-saxon i se va decerna Premiul pentru întreaga carieră.

Printre cele 12 filme pe care le-am ales există un sâmbure de nebunie, foarte mult talent şi multă inovaţie. Majoritatea sunt filme care îşi asumă riscuri şi, ca un portret al tuturor, firul roşu care m-a condus la această selecţie este faptul că toate sunt intimiste şi pun sub microscop destine individuale aflate în situaţii-limită", a declarat Mihai Chirilov, directorul artistic al TIFF la conferinţa de presă de luni dimineaţa.

El a subliniat că ediţia aniversară a TIFF vine la pachet cu o premieră. Un lungmetraj indian este pentru prima dată inclus în principala secţiune a festivalului; pelicula face parte din curentul underground, anti-Bollywood, făcută cu foarte puţini bani, realizată în regim de gherilă şi lipsită de muzică, a accentuat Chirilov.

Unul dintre actorii anglo-saxoni emblematici ai ultimei jumătăţi de veac, britanicul Michael York va primi Premiul pentru întreaga carieră oferit unei personalităţi din cinematografia europeană la cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania. După Claudia Cardinale, Catherine Deneuve sau Franco Nero, York va fi unul dintre oaspeţii de onoare ai festivalului de film de la Cluj-Napoca, unde publicul îl va putea întâlni în cadrul unei proiecţii speciale.

Ce are de zis filmul autohton

Timp de trei zile, cinefilii vor beneficia, în cadrul Zilelor Filmului Românesc, de cele mai recente producţii autohone, unele dintre ele fiind difuzate în premieră absolută în România sau chiar în premieră mondială. Selecţia din acest an, alcătuită de directorul artistic al festivalului, cuprinde 12 lungmetraje, patru mediumetraje şi 11 scurtmetraje.

"Punctele de atracţie ale selecţiei de lungmetraj sunt, fără îndoială, noul film al lui Cătălin Mitulescu, «Loverboy», şi cel al lui Constantin Popescu, «Principii de viaţă», cu Vlad Ivanov în primul său rol principal", punctează Chirilov "hiturile" incontestabile ale selecţiei Zilelor Filmului Românesc din 2011. Ultimul lungmetraj se luptă şi pentru Trofeul Transilvania, fiind de altfel singura producţie românească prezentă în Competiţia Oficială TIFF din acest an.

Rolul principal este interpretat de actorul Vlad Ivanov, iar partituri importante le revin şi lui Gabriel Huian, cunoscut publicului român ca protagonist al mediumetrajului "Marilena de la P7", regizat de Cristian Nemescu, şi Rodicăi Lazăr ("Moartea domnului Lăzărescu", "Amen"). "Trebuie să insist asupra unei premiere din acest an de la TIFF şi din România. Îl vom avea alături de noi pe cel mai bun regizor român - Lucian Pintilie", a declarat directorul artistic al festivalului.

Eseu şi debut în lungmetraj

Mihai Chirilov pomeneşte printre highlight-urile selecţiei de lungmetraj alte câteva titluri: "George Dorobanţu, câştigătorul Premiului de Debut la TIFF pentru «Elevator», revine cu un eseu experimental inedit, intitulat «Bucharestless». O menţiune specială pentru debutul regizoral al lui Lucian Georgescu pe un scenariu co-scris cu Barry Gifford, «Tatăl-fantomă» - film la a cărui geneză a contribuit TIFF-ul, invitându-l pe scriitorul american în juriu la ediţia din 2003".

"Piesa de rezistenţă a grupajului de documentare o constituie lungmetrajul germano-român «Aproape de cer», regizat de Titus Faschina şi coprodus de Thomas Ciulei, în vreme ce în cursa pentru Cel mai bun scurtmetraj intră 15 titluri, printre care cel mai radical titlu din program, temerarul «Film pentru prieteni» al lui Radu Jude, două filme prezentate deja la Sundance, respectiv Berlin - «Stopover» (de Ioana Uricaru) şi «Apele tac» (de Anca Miruna Lăzărescu) - şi excelentul «24 de găleţi, 7 şoareci, 18 ani» (de Marius Iacob), prezentat în premieră absolută", opinează Chirilov.

Cea de-a zecea ediţie a TIFF va avea loc în perioada 3-12 iunie 2011 la Cluj-Napoca şi între 15 şi 19 iunie la Sibiu.

"Îl vom avea alături de noi pe cel mai bun regizor român - Lucian Pintilie.", MIHAI CHIRILOV, director artistic TIFF

Ne puteți urmări și pe Google News