Tibetul ocupat de chinezi, „iadul pe pământ”

Tibetul ocupat de chinezi, „iadul pe pământ”

Liderul spiritual Dalai Lama a acuzat ieri China că „a ucis sute de mii de tibetani” în ultimele decenii şi că a transformat Tibetul într-un „iad pe pământ”, transmite AFP.

Într-un discurs susţinut cu ocazia celei de-a 50-a comemorări a eşecului insurecţiei antichineze din martie 1959, Dalai Lama a deplâns în faţa unei mulţimi de peste 10.000 de tibetani, adunaţi în oraşul indian Dharamsala, suferinţele şi distrugerile provocate de politicile şi campaniile regimului de la Beijing. „Astăzi, religia, cultura, limba şi identitatea, pe care generaţii succesive de tibetani le-au considerat mai preţioase decât propriile vieţi, sunt aproape de dispariţie. Pe scurt, tibetanii sunt trataţi precum criminali care merită să fie ucişi”, a spus liderul tibetan. Discursul său a fost însoţit de imnul naţional tibetan şi de un minut de reculegere în memoria victimelor violenţelor din martie 2008.

Autorităţile chineze au replicat, afirmând că Dalai Lama nu este în stare să deosebească „adevărul de minciună” şi că răspândeşte „zvonuri”. „Reformele democratice din Tibet sunt cele mai mari şi mai profunde din istoria sa”, a precizat Ministerul chinez de Externe.

În urma evenimentelor de anul trecut, când manifestaţiile au degenerat în violenţe de stradă, Beijingul a mobilizat în regiune o forţă impresionantă de securitate, iar mai multe lăcaşe de cult au fost închise publicului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit martorilor, străzile capitalei regionale Lhassa sunt străbătute nonstop de patrule înarmate ale poliţiei chineze, iar libertatea de mişcare a jurnaliştilor a fost restricţionată.