Tiberiu Nițu în ședința CSM: ”Să nu vă închipuiţi că mă apuc să-mi fie teamă sau că o să-mi fie teamă de cine ştie ce declaraţii sau de cine ştie ce telefoane vreodată”
- Alexandra Ciliac
- 23 ianuarie 2014, 20:00
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi în ședința CSM că dacă în 18 ani de magistratură nu i-a fost teamă de ”criminali” nu va începe să-i fie teamă de anumite declaraţii sau telefoane şi că va pleca în momentul în care va aprecia că îi este ”frică de cineva sau ceva”.
”Eu nu mă plâng. Eu nu mă plâng pentru că am 18 ani în magistratură. Nu mi-a fost teamă şi nu mi-e teamă de criminali, persoane pe care le-am cercetat şi care în prezent sunt în penitenciar şi unii au ieşit din penitenciar, oameni chiar de altă naţionalitate sau de altă cetăţenie, care ar fi putut să îmi pună în pericol viaţa, familia, şi așa mai departe. Deci nu mi-e frică de acele personale, vă rog să-mi fie iertare, nu minimalizez pe nimeni, dar să nu vă închipuiţi că mă apuc să-mi fie teamă sau că o să-mi fie teamă de cine ştie ce declaraţii sau de cine ştie ce telefoane vreodată”, a afirmat Nițu în şedinţa Plenului CSM, transmite Agerpres.
Afirmaţiile au fost făcute cu ocazia discutării Raportului Inspecţiei Judiciare privind verificările efectuate în vederea apărării independenţei sistemului judiciar ca urmare a declaraţiilor făcute de politicieni şi alte persoane în contextul încetării delegării a procurorului Lucian Papici ca şef secţia în DNA, raport care include referiri şi la telefonul preşedintelui Traian Băsescu către procurorul general în legătură cu acest aspect. ”Am văzut că sunt personajul principal în acel raport al Inspecției Judiciare. Nu sunt surprins pentru că se pare că sunt personajul principal în general, şi în plenul CSM. Deşi suntem 18 membri, cuvântul mi-a fost adresat în principal mie. Dar rămân surprins că vă puneţi problema acum despre aceste discuţii. (...). Aţi intervenit foarte repede săptămâna trecută cu declaraţiile oricărui inculpat prin ţara asta, în schimb când a fost vorba despre procurorul general, instituţia procurorului general, acest personaj important în sistemul de justiţie din România, supus unor întrebări şi telefoane, nu aţi avut nicio reacţie”, a susţinut procurorul general.
El le-a amintit membrilor CSM că li s-a spus că vor primi şi ei telefoane.
”Nu văd pe faţa dvs. că v-ar fi teamă de telefon. Nici mie nu mi-e teamă de telefon. Şi nu mi-e teamă şi nu mă plâng şi nu mă voi plânge. (...) Eu nu m-am plâns, dvs. nu aţi reacţionat. Nu aţi considerat necesar că astfel de discuţii ar putea să afecteze independenţa cuiva. Eu mi-am exercitat atribuţiile conform legii. Nu am încălcat legea şi cât timp am o asftel de atitudine şi poziţie nu îmi va fi frică de nimeni şi de niciun telefon şi de nicio scrisoare şi de nicio altă ameninţare. În momentul în care voi considera sau voi aprecia că îmi este frică de ceva sau de cineva vă voi anunţa şi voi pleca”, a adăugat el.
Totodată Tiberiu Niţu a menționat că dacă există cineva în sistemul judiciar căruia îi este frică și aşteaptă să fie apărat, mai bine pleacă. ”În sistemul nostru dacă stai şi îţi este frică şi aştepţi ca cineva să urle pentru tine şi să-ţi apere ceva, mai bine pleci. Pentru că în sistemul nostru nu avem nevoie de oameni care să aştepte pe cineva să-l apere sau să-i apere. Atât timp cât eşti în stare singur, indiferent de orice presiune, să-ţi exerciţi atribuţiile, eu zic că este bine să fi acolo şi să-ţi exerciţi atribuţiile”, a mai spus Niţu.
Discutarea Raportului Inspecției Judiciare a fost amânată pentru o şedinţă ulterioară. Joi, membrul CSM Horaţius Dumbravă a cerut extinderea şi în cazul unei declaraţii similare a şefului statului făcută în şedinţa Consiliului din 6 ianuarie.
”Domnule procuror general, pentru că tot ne întâlnim aici, vreau să ştiţi că o să vă mai sun când vor fi probleme care vizează funcţionarea sistemului, pentru că, până la urmă, eu v-am numit prin decret. Eu nu sunt bun numai să vă numesc prin decret. Şi nu o să vă sun niciodată pentru vreun dosar, dar pentru lucruri în care am atribuţiuni, ca spre exemplu a veghea la buna funcţionare a instituţiilor statului, pot să vă sun. Şi pe dumneavoastră, şi pe preşedintele CSM”, a afirmat atunci Traian Băsescu.
În replică, procurorul general a subliniat că nu i-a spus niciodată preşedintelui dacă să-l sune sau nu şi nici nu a făcut declaraţii publice despre acest subiect. TOP 3 RECOMANDĂRI EVZ.RO:
- RESPECT! Studenta care a murit în ACCIDENTUL aviatic din Apuseni era VOLUNTARĂ în programul de transplant
- CAUZA ACCIDENTULUI aviatic din Apuseni. AVIONUL avea GHEAȚĂ pe ARIPI. Ce voia să FACĂ IOVAN pentru A DEZGHEȚA avionul și CE A PROVOCAT PRĂBUȘIREA
- UPDATE. Peste 400 de jurnalişti PROTESTEAZĂ faţă de PRACTICILE DEGRADANTE DIN PRESĂ. Andrei Pleşu, printre semnatari
TOP 3 ARTICOLE POPULARE:
- AROGANŢĂ şi TUPEU. LUXUL și OPULENȚA clanului de ROMI care a LINȘAT cu BÂTELE un tânăr în PLINĂ STRADĂ | GALERIE FOTO
- IMAGINI RARE cu explozia navetei Challenger| GALERIE FOTO
- Vedetă depăşită în celebritate de PRIETENA-stripperiţă cu FUNDUL mare. E acuzata că l-a photoshopat / GALERIE FOTO