Thomas Jordan, omul care a SCUMPIT francul elvețian: În mod clar francul este SUPRAEVALUAT în raport cu dolarul şi euro

Thomas Jordan, omul care a SCUMPIT francul elvețian:  În mod clar francul este SUPRAEVALUAT în raport cu dolarul şi euro

Thomas Jordan, președintele boardului Băncii Naționale a Elveției, a luat o decizie istorică, eliminând pragul pe care banca îl apăra pentru ca francul elvețian să nu crească foarte tare. A urmat o explozie pe piața valutată, în urma căreia lira sterlină și euro au pierdut zeci de procente în fața monedei elvețiene. Într-un interviu pentru LeTemps.ch, el recunoște că bancherii de la baca centrală pe care o păstorește au fost conştienţi de faptul că această decizie ar putea avea efecte majore asupra pieţelor, dar a fost cauzata de divergentele tot mai mari între politicile monetare ale bancilor centrale. El a subliniat că CHF este în mod clar supraevaluat în raport cu dolarul și euro.

OMUL care a DETONAT FRANCUL. El a DECIS să fie SÂNGE pe piața valutară şi a adus MILIOANE de DATORNICI în PRAGUL DISPERĂRII

 

"Am fost conştienţi de faptul că această decizie ar putea avea efecte majore asupra pieţelor. Dar în momentul în care iei o asemenea decizie, e necesar că ea să surprindă piaţă. Fie şi faptul că am fi putut sugera că ne gândim să renunţăm la plafonul fix al francului în faţă euro ar fi deschis poartă speculatorilor care ar fi profitat. Era imposibil să fi transmis semnale anterior luării deciziei. ", spune Guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei, Thomas Jordan, într-un interviu pentru LeTemps.ch, preluat de HotNews.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reporter: Nu vă e teamă că aţi pus în joc credibilitatea instituţiei, după ce cu doar 3 zile înainte de a da drumul francului, un înalt oficial al Băncii Naţionale laudă plafonul fix şi se laudă că e pivotul politicii monetare?

Thomas Jordan: Credibilitatea depinde de capacitatea noastră de a lua măsurile necesare uitându-ne la economie pe termen mediu. Înţeleg pe deplin întrebările unora, criticile altora sau chiar plângerile care ne parvin, dar este inutil să se teamă cineva de consecinţele unei decizii despre a corectitudini suntem pe deplin convinşi.  

Că urmare a aprecierii francului, economiei elveţiene îi va dificil. Cu plafonul acela de 1.2 Banca Elveţiei a oferit un fel de prima de risc economiei, prima de risc care acum a dispărut. Suntem conştienţi de aceste dificultăţi, dar este important că economia nu reacţioneze exagerat şi să analizeze în profunzime nouă situaţie. Trebuie să ne amintim că plafonul acela a fost conceput de la bun început că o măsură excepţională pentru un interval limitat de timp. Şi că, la un moment dat, va fi abandonat.

Citeşte şi: MILIARDARUL care a câştigat 1,5 miliarde de dolari din HAOSUL FRANCULUI ELVEŢIAN

Reporter:  Devenise prea scumpă menţinerea unui plafon de 1.2 în faţă euro din cauza intervenţiilor valutare? 

Thomas Jordan:: Volumul intervenţiilor e justificat, dacă din considerente economice, acel plafon merită aparat. Dacă acest obiectiv nu mai este nici justificat şi nici durabil, exerciţiul trebuie să se oprească. Iar noi am ajuns la acest punct. Dacă va fi  necesar, vom fi activi în continuare pe piaţă valutară.

Am discutat foarte molt despre condiţiile care ar conduce la renunţarea la plafonul acela fix. Divergenţele de politică monetară din marile zone geografice a fost una dintre aceste condiţii, pentru că aceste divergente sunt însoţite de eforturi puternice în zona intervenţiilor valutare  pentru a menţine acest plafon. La acest lucru am asistat în ultimele două săptămâni. Menţinerea cursului francului a fost posibilă doar prin intervenţii valutare foarte puternice. În cazul în care SNB ar fi menţinut politică de dinaintea acestei deciziiam fi pierdut controlul asupra politicii monetare pe termen lung.

Reporter: De ce nu aţi renunţat gradual la acel plafon?  

Thomas Jordan: Guvernatorul Băncii Naţionale a Elveţiei: Pentru că o renunţare graduală nu ar fi rezolvat problema fundamentală a divergenţelor de politică monetară dintre marile zone sau regiuni. Aceste alternative nu ar fi fost durabile şi ar fi creat un val de speculaţii. O ieşire treptată este imposibilă. 

Elveţia are o moneda independenţa şi suverană. Sistemul elveţian presupune că francul să rămâne o moneda independenţa. Turbulenţe mai au loc, dar situaţia ar trebui să se stabilizeze.

Decizia a fost luată în unanimitate, dar după discuţii intense. O astfel de decizie trebuie să fie în mod necesar împărtăşită de toţi membrii boardului. În prezent, francul este foarte supraevaluat, iar ratele dobânzilor sunt chiar mai mici decât înainte. Ratele sunt în mod clar negative. Deţinerea de franci este penalizată acum în raport cu euro şi dolarul. Efectul nu se vede peste noapte, ci în timp. Dar, francul este în mod clar supraevaluat în raport cu dolarul şi euro.

Reporter: Christine Lagarde s-a plâns că nu aţi informat-o. Trebuia s-o informaţi?  

Thomas Jordan: SNB este o banca centrală independenţa. Este responsabilitatea noastră de âne pregăti propriile decizii.

Reporter: Când aţi fost cu adevărat convins că plafonul valutar nu era sustenabil?

Thomas Jordan:: În ultimele zile când am văzut că politicile monetare tot mai divergente făceau imposibilă continuarea menţinerii plafonului valutar.