THE TIMES: Reforma imigraţiei stârneşte preocupări în rândul angajatorilor
- Ioan Bujor
- 21 februarie 2020, 02:15
Plafonul pentru numărul de muncitori calificaţi, de 21.700 pe an, va fi eliminat, nivelul calificării pentru acceptare va fi redus de la nivel de absolvire la nivel A, iar cerinţa de a anunţa locul de muncă din UK va fi abandonată. Aplicanţii vor avea nevoie de 70 de puncte, obţinute pe baza ofertei de muncă, calificării, nivelului englezei vorbite, salariului, diplomelor şi eventualului deficit de mână de lucru în respectivul domeniu de activitate. Acest sistem se va aplica muncitorilor din afara UE şi pentru prima dată imigranţilor din UE.
Alp Mehmet, preşedintele Migration Watch UK care face campanie pentru scăderea migraţiei, avertizează că relaxarea regulilor pentru muncitorii calificaţi va creşte competiţia pentru joburi din partea străinilor. "Nu numai că milioane de muncitori din Regatul Unit îşi vor vedea locurile de muncă supuse unei competiţii sporite din partea muncitorilor străini din ţări mult mai sărace, dar angajatorii nu vor mai trebui să caute să găsească muncitori pe plan intern înainte de a căuta în alte ţări", spune el. "Principala supapă de siguranţă pentru un prag de salarizare adecvat va fi coborâtă în mod semnificativ, astfel că aşa-numiţii "nou-veniţi" - care ar putea fi lucrători cu experienţă de un deceniu - ar putea fi plătiţi cu puţin peste salariul minim din Regatul Unit."
El a adăugat că reducerea privind nivelul salarial şi calificările ar însemna că ceva mai mult de 60% din piaţa britanică a muncii ar fi deschisă concurenţei mondiale, fără o limitare a efectivelor.
Însă afacerile sunt încântate de aceste schimbări. Ele au militat de multă vreme împotriva plafonării efectivelor cu ajutorul variantei pentru persoanele calificate şi pragului salarial, afirmând că acestea îngreunau completarea locurilor vacante. Sunt însă mult mai puţin mulţumite de decizia închiderii robinetului imigraţiei din UE, care completa deficitul din sectoarele care foloseau muncă necalificată sau slab calificată.
Carolyn Fairbairn, directoare-generală la CBI, spune: "În unele sectoare, firmele vor rămâne nedumerite privitor la modalitatea de recrutare a persoanelor necesare pentru funcţionarea afacerii lor. În condiţiile unui şomaj deja scăzut, firmele din domeniile asistenţei, construcţiilor, hotelier şi alimentaţiei şi băuturilor ar putea fi cele mai afectate". Acestea sunt sectoarele în care mii de imigranţi din UE şi-au găsit de muncă în cei 16 ani de la extinderea UE prin integrarea a opt state est-europene, cum ar fi Polonia şi statele baltice, şi ulterior a Bulgariei şi României.
Guvernul insistă că cei 3,4 milioane de oameni din UE aflaţi actualmente în Regatul Unit vor completa locurile vacante din sectoarele supuse unor presiuni intense, dar mulţi din cei care se ocupă de aceste industrii au îndoieli.
Kate Nicholls, director şef la asociaţia sindicală UKHospitality, spune că deşi sistemul pe puncte va ajuta la recrutarea de manageri de hoteluri şi restaurante, nu va atenua lipsa de personal din joburi cu calificare redusă, precum femei de serviciu, chelneri şi muncitori în bucătărie. "Avem niveluri ridicate de posturi vacante şi membrii noştri raportează existenţa unor posturi greu de completat (pentru care nu s-au găsit ocupanţi timp de 3 până la 6 luni). Nu veţi vedea deschizându-se noi localuri sau restaurante şi mai multe îşi vor reduce orarul de funcţionare sau vor fi închise la micul dejun sau seara."