VERDICT DUR: "IMIGRANȚII români și bulgari, ȚAPI ISPĂȘITORI pentru incompetența politicienilor britanici"

VERDICT DUR: "IMIGRANȚII români și bulgari, ȚAPI ISPĂȘITORI pentru incompetența politicienilor britanici"

Publicația britanică The Guardian scrie că, de fapt, toată isteria referitoare la imigranții est-europeni, care ar fi urmat să dea năvală în Marea Britanie exact la 1 ianuarie 2014, este un mod abil al politicienilor de la Londra de a ascunde adevăratele probleme cu care se confruntă țara.

Editorialiștii de la The Guardian vorbesc despre imigranții - țapi ispășitori pentru criza economică din Marea Britanie. De fapt, țara are nevoie de protecție la locul de muncă și un program de locuințe, spune autorul articolului.

El amintește faptul că afluxul de imigranți, care urma să se înregistreze în prima zi a anului, potrivit declarațiilor politicienilor de dreapta și presei, nu a fost nici pe departe o realitate. Românii și bulgarii, liberi să lucreze, în sfârșit, în Marea Britanie fără restricții, ar fi urmat să vină în „hoarde” - cerșetori și profitori de pe urma sistemului de asigurări sociale - toți urmau să bată la porțile Londrei, să inunde Marea Britanie cu totul.

Nici urmă de ei - nu au existat curse speciale de autocar, nici tabere temporare și au fost destule locuri libere în avioanele care veneau de la București și Sofia, explică jurnalistul. Și nu este greu de înțeles de ce: românii și bulgarii au putut să trăiască și să lucreze în UE încă din 2007. Există deja în jur de 150.000 de români în Marea Britanie, 2 milioane în Italia și Spania, și, în plus, alte șapte țări, printre care Franța și Germania au eliminat restricțiile de pe piața muncii, de la 1 ianuarie.

Deși este foarte probabil că aceste numere vor crește, în niciun caz nu vor ajunge la nivelul imigrației europene din ultimul deceniu. Cu toate acestea, timp de mai multe luni de zile, a avut loc o isterie generală, în timp ce conservatorii și partidul naționalist UKIP au speriat publicul cu informații privind „inundația”, primițând sau luând măsuri pentru a stopa acest aflux, eforturi susținute de mass-media xenofobă, explică The Guardian.

Imigranții vor fi obligați să-și plătească tratamentul de urgență pe care îl vor primi la spital, chiar atunci, pe loc, a anunțat guvernul - ceea ce nu se va întâmpla cu restul cetățenilor UE. Daily Mail și 90 de activiști conservatori l-au implorat pe premierul David Cameron să invoce o „clauză de salvgardare” pentru a-i ține la ușă pe români și bulgari, iar miniștrii conservatori au susținut că ai fost blocați de liberal-democrați. A fost totul un scenariu fără sens, iar Comisia Europeană a fost de aceeași părere.

În toată această poveste, liderul Partidului Independenței, UKIP, Nigel Farage, a anunțat că refugiații sirieni sunt bineveniți în Marea Britanie, în timp ce românii și bulgarii, nu. Ulterior a revenit asupra declarației și a specificat că invitația sa pentru sirieni se referea doar la creștini. În realitate, politicienii recurg la aceste declarații belicoase pentru că sunt incapabili să controleze imigrația din țările UE, dar au nevoie de țapi ispășitori, pentru a argumenta scăderea standardului de viață, înrăutățirea serviciilor publice și lipsa locuințelor. Având în vedere amenințarea electorală pe care o reprezintă partidul UKIP la alegeri, conservatorii și prietenii lor din presă au încercat, au testat alternativa de a da vina pe străini.

Dar acest demers doar va întări poziția UKIP, consideră jurnaliștii de la The Guardian. Și, de asemenea, va conduce la degradarea vieții sociale, subminând redresarea economică, în timp ce guvernul încearcă să restricționeze dreptul cetățenilor britanici de a aduce în Marea Britanie o soție non-europeană, pentru cei care câștigă peste 18.600 de lire sterline pe an, și să reducă numărul studenților din afara UE. După mai mulți ani în care legătura explozivă dintre imigrație și rasă a fost, parțial, risipită, s-ar putea acumk să asistăm la discriminarea romolor, minoritatea cea mai denigrată din Europa, care ar putea avea multe de suferit de pe urma acestor prejudecăți.

Astfel va fi mult mai simplu pentru guvern și susținătorii săi decât să rezolve, de fapt, problemele adevărate ale crizei prin care trec cei care emigrează în masă. Așa cum spunea Damian Drăghici, consilier al prmeierului român, Marea Britanie ar trebui să fie mai îngrijorată de „bancherii care fură miliarde” decât de ”cerșetorii romi de pe străzi”, precizează sursa citată. În final, autorul vorbește despre politicile care sunt cu adevărat necesare pentru ca majoritatea să reușească să treacă de criza economică și care vor ajuta și la reglementarea problemei imigrației. Printre aceste politici sunt amintite: sindicate mai puternice, un salariu minim mai mare, o trecere de la salariul minim subvenționat de stat la un salariu din care se poate trăi, o schimbare a programului de investiții pentru locuințe, stoparea reducerilor din serviciile publice și îmbunătățirea condițiilor de muncă. Schimbările, necesare oricum, sunt esențiale și pentru a face ca imigrația să aducă beneficii, să nu mai fie o sperietoare pentru politicieni și populație.

Ne puteți urmări și pe Google News