În calendarul creștin ortodox sunt Sfinții: Calinic, Veniamin, Mamant și Teodota cu fii săi. Nimic în ”Kalendar”.

"Evenimentul Zilei" din 29 iulie 2012 a fost plebiscitul, sau referendumul, pentru depunerea mandatului Preşedintelui României, pe atunci, Traian Băsescu. A fost după cum prevăzusem, Băsescu s-a întors la Cotroceni. Acum, avem un alt preşedinte, care are singurul merit, singurul record, că a reuşit în numai un an și jumătate să dezamăgească pe toată lumea. Mulţi români sunt sideraţi de cât de nepăsător este preşedintele României faţă de problemele lor. Eu, nu, i-am făcut horoscopul şi v-am avertizat la momentul respectiv!

Bun şi care era alternativa, să ajungă preşedinte baschetbalistul? Ăla care, la spital, în Turcia, după operaţie, i s-a adus nota de plată, a făcut ochii cât cepele şi a spus: „Mai bine vă fac o moschee!” 

Să alegi între două belele, între două mârţoage politice, ce dezgustător, în ce hal am ajuns! Mai mult, pe niciunul dintre cei 16 candidaţi la preşedenţie, nu l-aş fi lăsat nici să deschidă poarta la Cotroceni! 

Dar, asta este soarta coloniilor! În toată istoria colonială a existat un singur preşedinte valabil, care şi-a scos ţara din mizerie: Léopold Sédar Senghor, preşedintele Senegalului pentru două decenii, un om stimat până şi de metropolă – Franţa l-a ridicat în rândul nemuritorilor Academiei Franceze.

Dar hai să nu ne enervăm, este prea cald, dragi lupi, padawani şi hobbiţi! 

Astăzi pomenim doi bărbaţi „con cojones”, duri, îndrăzneţi, curajoşi şi inteligenţi: Benito Mussolini şi pe Dag Hammarskjöld.

Dacă pe Benito, „Il Duce” îl cunoşteţi din istorie, din filme, cărţi etc , despre Dag nu ştiţi prea multe, mă gândesc.

Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld. Un suedez dat dracului, Doamne iartă-mă, cu sânge de viking în instalație mai mult decât Ragnar cel Mare și Erik cel Roșu, împreună. Cel despre care John F. Kennedy a spus că realizează, că, în comparaţie cu Dag, el este un om mic şi că Hammarskjöld  este cel mai mare om de stat al secolului XX! 

Un tip dur ca diamantul, foarte înalt, masiv, cu o uitătură care spunea: „Băi lăcustă, dacă nu faci ce trebuie şi este corect, îţi scot rinichii pe nas!” Tehnocrat, economist, diplomat, bancher şi cu pregătire tehnică militară, suedezul Dag a fost numit al doilea Sercetar General al ONU, post pe care l-a ocupat din aprilie 1953 până în septembrie 1961. În timpul lui, ONU era o putere mondială, acel Guvern Mondial dotat cu o armată teribilă aeropurtată, de care se pomeneşte în teoria conspiraţiei. 

În una dintre cele mai furtunoase perioade ale istoriei, Dag a construit o armată a „căştilor albastre” bazată pe contingente scandinave, daneze, germane şi cu foşti ofiţeri şi combatanţi din „Legiunea Străină”. O armată de care le era frică la toți. Dotaţi cu arme americane de ultimă generaţie, dar atenție, cu cea mai bună armă de asalt, AK-47, fabricată în Cehoslovacia. Atât Vestul cât şi Estul erau la fel de mulţumiţi, sau nemulţumiţi de prestaţia suedezului, dar îl respectau suficient de mult, a se citi îi erau frică de el, ca să-l susţină, până la urmă. 

Mai puţin mulţumiţi erau dictatorii locali. Dag avea un perete plin, la ONU, cu trofee, cu capetele lor, spuneau glumind, gurile rele de pe atunci. Unul dintre ei, congolezul Moise Ciombe, „ăla de dădea cu bombe”, aflând că Hammarskjöld vine în Congo ca să-şi ţină cuvântul cu scosul rinichilor, cu scosul rinichilor lui, a angajat un mercenar cu un avion de vânătoare Mustang, pentru suma de zece mii de dolari. Puțin? Mult, pentru vremea aceea!

Avionul Douglas DC-6 cu indicativul SE-BDY a fost interceptat la ora locală 12:59 în data de 18 septembrie 1961, de către mercenar, deasupra Rhodesiei, lângă Ndola şi doborât cu o rachetă neexplozivă aer-aer. Arma curată pentru un asasinat „fără urme”! Dag Hammarskjöld şi ceilalţi cincisprezece ofiţeri şi înalţi funcţionari ONU au încetat din viaţă din cauza prăbuşirii avionului, au fost, deci, asasinaţi. Mărturia sergentului Harold Julien, singurul care a supravieţuit căderii avionului, dar a murit trei zile mai târziu, în spital, a fost desecretizată după cincizeci de ani de la eveniment şi este edificatoare. Este absolut clar şi fără urmă de îndoială că Dag Hammarskjöld a fost asasinat!

Postum, Dag Hammarskjöld a fost acoperit de onoruri şi recompense printre care s-a numărat şi un Premiu Nobel pentru pace. Probabil că de bucurie că au scăpat de el!

De atunci, după Dag Hammarskjöld, ONU a început să decadă. Şi a ajuns la umbra caraghioasă din ziua de astăzi!

Sincer, nu înţeleg de ce totul decade, prostia devine virtute şi vorba lui Umberto Eco: „idiotul satului este purtător de adevăr”! Probabil entropia este de vină, umanitatea îmbătrâneşte, degenerează şi se prosteşte. După ce a făcut cancer de la radiaţii!

Ei, nu este nicio tragedie, au mai fost patru civilizaţii înaintea noastră pe Pământ, mergând pe teoria, imosibil de contrazis, că mâine este, în definitiv, o altă zi! Şi, în eternitate, orice se poate întâmpla… chiar moartea poate să moară, vorba tenebrosului Lovecraft pe care îl citesc mereu în timpul verii toride, pentru delicioasele frisoane ale operelor lui horror. Prima dată l-am citit în Guineea, la Conakry, o variantă în limba franceză. Era cald ca într-un furnal, dar era căldura acea senzuală a Africii, imposibil de descris. Poate, altădată!

Dar nu despre asta doream să vă spun, dragii mei lupi, padawani și hobbiți. Ci despre un personaj desprins parcă din romanele lui Jules Verne. Elon Musk. 

În mijlocul deșertului Nevada, la douăzeci de mile Est față de Sparks, un oraș cu aproape o sută de mii de locuitori, este un șantier uriaș de construcții. Dacă nu ai vedea mărcile utilajelor americane, ai crede că este o bază a extratereștrilor. By the way, își mai amintește cineva de joculețul acela tâmpițel japonez ”All Your Base Are Belong To Us”? Nici o legătură între una și alta, dar așa lucrează creierul meu!

Creierul lui Elon Musk lucrează cel puțin la fel de bine. Face conexiuni. Neașteptate. Ca și Confucius, a ajuns la concluzia că dacă vrei să stăpânești fluviul, trepuie să deții izvoarele. Dacă vrei să construiești automobile electrice, trebuie să faci acumulatoarele! 

În mijlocul deșertului Nevada el construiește viitorul. O fabrică imensă, da, acesta este cuvântul, imensă. Adică de 1,5 milioane de metrii pătrați. De departe, cea mai întinsă fabrică din lume. De ce? Pentru că acoperișul halelor de producție este făcut din panouri solare, din celule fotoelectrice. Împreună cu un câmp de generatoare eoliene, de circa cincizeci de kilometri pătrați – acestea vor fi sursele energetice ale fabricii. Plus o baterie de acumulatori, cea mai mare de pe Pământ. Nici o picătură de combustibil nu va fi folosită la ”Gigafactory” sau la orășelul care se va ridica alături. Totul va fi electric, de la încălzire, grătare, bucătărie, până la brichetele pentru țigări. Totul, absolut totul, va fi electric!

The Gigafactory este locul unde ”Tesla Motors” va construi niște acumulatoare revoluționare pentru mașnile electrice ale viitorului. “The factory is the machine that builds the machine” a spus Elon Musk. Cu toate că doar 14% din proiect a fost executat, Elon Musk este optimist că anul viitor ”The Gigafactory” va produce acumulatori pentru mașinile ”Tesla”. Pe șantier domnește o activitate extraordinară. Mai mult de o mie de oameni lucrează 24/24 ore și 7/7 zile. Moralul muncitorilor și al inginerilor este până la cer. Și, zilnic, li se alătură, voluntari, din toată lumea. Da, voluntari. Să faci parte dintr-un proiect benefic, să participi la salvarea Pământului, ce aventură! Dacă aș fi mai sănătos, aș lăsa totul și aș pleca în deșertul Nevadei. Acolo se construiește viitorul și poate au nevoie de expertiza mea ca inginer energetician. Curentul electric mă cunoaște, și eu pe el! O să vă spun un secret. O tâmpenie studențescă. În timpul studenției, la Politehnică, în laboratorul PEC (partea electrică a centralelor) unde se experimenta cu voltaje și intensități mari, avea loc, în mare secret, un ritual periculos și idiot de inițiere studențescă. Noi, băieții, ne curentam la 33.000 volți! Nu o să intru în amănunte, sunt cam înfricoșătoare. Doar eu și cu un coleg, Dan Tăbăraș, am fost singurii care am rezistat la electrocutare. Eu, de mai multe ori. Da, curentul electric mă știe de stăpân!

Când va fi gata, The Gigafactory va arăta ca un diamant, va fi foarte frumos, acolo, ne asigură Elon Musk. 40.000 de roboți vor lucra în fabrică, supravegheați și ajutați de 6.500 de umani.

O să vă dezvălui un secret. Recepția, relațiile publice, de la The Gigafactory vor fi asigurate de o roboțică splendidă, o androidă, care seamănă foarte mult cu actrița Keira Knightley. Să nu-i spuneți, ea nu știe, încă! Pentru prima dată roboțica, androida, când i se vor pune întrebări, hai, să spunem mai grele, dacă nu indiscrete, nu va răspunde ca în filme: ”I do not compute!” ci: ”Știi ce, îți fac legătura cu un operator uman, eu am ceva mai bun de făcut!”

Trebuie să vă spun ceva, dragi lupi, padawani și hobbiți. De câte ori intru într-o benzinărie am un sentiment de vinovăție. Cu banii pe care-i plătesc pe benzină se finanțează teroriștii musulmani și nu numai, din toată lumea. Elon Musk și alții ca el îi vor scoate din afaceri pe finanțatorii terorismului. Și un mizilic, vor salva Pământul de poluare și de încălzirea globală!

Și încă un secret. Știți de Tesla 3, care va fi lansată pe piață la anul și va costa sub 35.000 $? Sigur că da! Și eu mi-aș cumpăra una, dacă aș avea bani. Dar, acesta este secretul secretelor, s-a definitivat proiectul pentru Tesla 5, un mini de oraș, care seamănă cu Mini Austin, și care va costa, atenție, sub 12.000 $! Va intra pe piață în 2020, prea târziu pentru mine, până atunci știu doar că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC   Încep să se lamureasca unele probleme legate de interesele tale. Reflectezi că proiectele tale nu sunt chiar așa de greu de derulat! Dar, atenţie la ce îţi doreşti, să nu se îndeplinească! Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul! Pentru unii dintre Berbeci este o zi benefică înţelegerilor de tot felul, semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii situaţiilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă.

TAUR  Poate fi doar o zi obişnuită, în care rutina și căldura te cam enervează. Totuşi, o veste, o întâlnire care îţi face plăcere, trebuie doar să laşi comoditatea şi să ieşi, pe seară, în oraş. Nu trebuie sa faci din problemele altora cruciade proprii, dar nici să ignori pe aproapele tau din anturaj, din familie, care are cu adevărat nevoie de ajutor. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale, care încearcă să-ţi frâneze acţiunile. Nu te enerva, nu reacţiona disproporţionat ci încearcă să-ţi păstrezi calmul şi să lămureşti pe cei în chestiune de cum stă treaba. Dacă nu te ajută, măcar să nu te impiedice.

GEMENI   Ziua este un bun prilej să rezolvi unele probleme legate de casă, cămin, familie, proprietaţi, sau sacrosantele cumpărături de vineri. Conjunctura favorizează domeniul cotidian, obișnuit. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, probabil, pe plan social.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi să iei imediat măsurile necesare. Ziua nu este cea mai bună din tot anul, dar de departe nici cea mai proastă, asa încat o să te strecori prin căldura aceasta bine descrisă de Dante spre seară, care trebuie neapărat să-ţi îmbunătăţească bilanţul zilnic. 

RAC   Nu este o zi în care să faci schimbări esenţiale, pe niciun plan. În orice caz ajungi seara târziu acasă. Dacă este aşa, poate vezi şi un film la modă. Vinerea se poartă filmele horror! Sfatul meu este să fii mai atent decât de obicei la tot ceea ce înseamnă parteneriat, fie că este vorba de afaceri, fie de dragoste, sau de amândouă. Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia Racului, să te ascunzi în exoscheletul tău, să faci doi paşi înapoi şi apoi un pas înainte – dansul la modă de şase mii de ani al Racului. Trebuie sa ieşi din acest clişeu zodiacal şi să accepţi faptul că cea mai bună apărare este ofensiva. 

LEU   Veşti bune, sau măcar așa crezi tu! Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Capacitatea ta de a domina pe alţii şi generozitatea ta dau rezultate. Nu pleca la drum de seară! Cel puţin, nu astăzi… O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii sau avantaje iluzorii. Un film bun, o discuţie cu prietenii la un suc, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi mulţumească inima şi să justifice, totuşi, aspectele favorabile astrologice. 
 
FECIOARĂ  Trecerea de la teorie la practică ți-a dat mereu dureri de cap. Vinerea aceasta nu face excepție. Ești destul de convins că faci ceea ce trebuie, dar momentul este bine ales? Bună întrebare! Adevărul este că nu te se poţi schimba deloc, dar dacă are abilitatea necesară poţi să imiţi dinamica semnelor de foc, să joaci pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste sau război. Nu este vorba de falsitate sau ipocrizie. Aşa se face…

BALANŢĂ   Pe plan sentimental curiozitatea ta înăscută te împinge înainte, către noi relaţii. Da, foarte bine, dar nu da vrabia din mână pentru păunul din curtea vecinului, care are şi un câine! Mare! Configuraţia stelelor arată o perioada excelentă, mai ales în ceea ce priveşte profesia  şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea. Pe de alta parte, nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă de cei din jur, de plictiseală sau din… bunătate!

SCORPION  Dedică a doua jumătate a zilei celor dragi, familiei, prietenilor, sau partenerilor  apropiaţi.  Căldura sufletească şi investiţiile spirituale făcute pot aduce dividente foarte plăcute. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante, sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale de dimineaţă îţi aduc un oarecare confort şi îţi motivează acţiunile ulterioare. Aspecte minore benefice te avantajeaza esential în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale, cu anturajul, în cursul unei convorbiri la mobil. 

SĂGETĂTOR  Stelele te ajută pe plan profesional. Poate fi solicitat sprijinul tău într-o problemă, care nu e chiar din domeniul tău de expertiză, dar poți să te descurci onorabil. Astăzi ai noroc! Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea neplăcut de caldă, prozejează-te în mod corespunzător! Poţi să te duci la cumpărături, sigur, este o activitate plăcută, de vineri, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi, nu pierde timpul şi banii!
    
CAPRICORN  O zi ceva mai densă, obositoare şi enervantă, în acelaşi timp. Evită mișcările bruşte, la propriu și figurat, şi deciziile pripite. Interesează-te ce mai fac rudele și prietenii tăi! Ţine-te de ce ai făcut până acum spune Pluton din zodie! Pluton, retrograd în zodie, pe la 16 grade, este, oarecum, supărat. Apoi, nu este mare lucru de capul lui Pluton, după cum se exgerează fără rost şi temei. De fapt astromomii chiar au retrogradat bucata de gheaţă la rangul de "planetoid". Aşa că raţiunea şi echilibrul au fost întodeauna cea mai bună politica. Ţine-te pe poziţie, fii constant şi dă curs calităţii de bază a zodiei: perfecţionismul! Nu că societatea asta superficială şi degenerată ar avea nevoie de lucruri bine făcute, dar fă-o pentru sufletul tău, să te simţi tu bine!

VĂRSĂTOR Cu toate că este o zi bună, evită nepăsarea şi nerăbdarea şi mai ales graba. Fii prudent şi anticipează, dacă conduci maşina şi mai ales în convorbirile la mobil! Nu lăsa lucrurile neclare. Stelele iţi indica o schimbare, care schimbare ar putea sa fie vorba despre o noua distribuție a sentimentelor şi preferinţelor tale, in urma unor veşti. Poate că este vorba doar de gusturi culinare, dar cel mai probabil îţi schimbi părerea despre cineva pe care il cunoşti, poate cineva din anturaj, poate de la locul de muncă. Vremea se schimbă şi ea, devine tot mai călduroasă şi ţie nu prea îţi convine. Evident, treci printr-o perioadă capricioasă, dar răsfăţul este aşa de plăcut!

PEŞTI   Astăzi trebuie să-ţi temperezi foarte bine atitudinile și să-ți cântărești vorbele. Treci printr-o perioadă de turbulență emoțională, în etapa ta din viață de reconstrucție sentimentală. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare, fie că este un pic-nic de vacanţă, sau un briefing la serviciu. Zâmbeşte, spune mereu: "aşa, aşa, sigur că da!" şi toată lumea o să te aprecieze. Un timp… dar ai nevoie de timp, ca să-ți pui la punct strategiile tale!