The Financial Times îi cântă iar prohodul lui Putin. E “Țarul” în pericol?

The Financial Times îi cântă iar prohodul lui Putin. E “Țarul” în pericol?

Editorialiștii prestigioasei publicații britanice The Financial Times sunt convinși că Vladimir Putin e într-o situație grea. Atât din pricina crizei din sănătate, cât și a deciziei catastrofale de a se angrena într-un război al prețurilor petroliere cu Arabia Saudită. Până la un moment dat, analiza Financial Times e chiar pertinentă. Situația economică a Rusiei nu e deloc roz. Argumentele pierd, însă, din credibilitate când vine vorba de forțele interne care i-ar putea face necazuri “Țarului”. Nu de alta, dar e greu de crezut că un lider fără multe scrupule, crescut în “tradiția” KGB, s-ar putea teme de proteste pe internet  sau de "oligarhii" și „securo-crații” care îi datorează nu numai averea, dar chiar și viața.

FMI prognozează o contracție a PIB-ului rusesc cu 5,5% anul acesta.

Economiștii de la Institutul Gaidar din Moscova, de orientare liberală, estimează un declin cu 7-12% - ceea ce ar presupune un deficit bugetar chiar mai mare decât estimarea de 6% a băncii centrale a Rusiei.

Veniturile de 150 de miliarde de dolari din petrol pe care Rusia le-a direcționat către Fondul Național de Avuție, conceput pentru zile negre, pot acoperi o parte din deficitul bugetar, însă ele ar putea fi cheltuite mult mai rapid decât este de așteptat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, pachetul de asistență pentru pandemie al guvernului echivalează cu mai puțin de 3% din PIB, o proporție mult mai mică decât în cazul majorității economiilor dezvoltate.

E destinat în special marilor companii și mai puțin IMM-urilor și gospodăriilor, iar o mare parte din sumă provine din scutiri de impozite și garantări de împrumuturi, iar nu ajutor direct.

Alexei Kudrin, fost ministru de finanțe, a apreciat că 8 milioane de ruși ar putea rămâne șomeri. Cum două treimi din cetățeni nu dețin economii, ar putea rezulta suferințe concrete.

Pentru dl Putin, cele mai noi probleme survin într-un context deja dificil. Câțiva ani de scădere a veniturilor reale urmați de majorarea vârstei de pensionare în 2018 i-au erodat deja rata aprobării.

Pandemia expune acum sub-finanțarea cronică a sistemului de sănătate. Președintele plănuia să aplaneze vociferările rușilor pentru un nivel de trai, educație și asistență medicală mai bune prin cheltuieli masive pe „proiecte naționale”, însă recesiunea le va face acum mai costisitoare.

Mulți ruși au participat săptămâna trecută la proteste virtuale, atașând clădirilor guvernamentale comentarii furioase într-o aplicație cartografică; la Vladikavkaz, în sudul țării, localnicii au ieșit în stradă pentru a protesta contra pierderii locurilor de muncă.

Dar, chiar și acum, probabilitatea ca asemenea gesturi de opoziție să escaladeze într-atât încât să-i pericliteze viitorul dlui Putin este slabă; rușii au demonstrat o capacitate extraordinară de a rezista la greutățile vieții.