THE ECONOMIST vine cu cea mai bună glumă despre plagiatul lui Ponta: "Numele meu e Paste. Copy Paste"

THE ECONOMIST vine cu cea mai bună glumă despre plagiatul lui Ponta: "Numele meu e Paste. Copy Paste"

Nu trece zi în care plagiatul premierului Victor Ponta să nu fie discutat în presa străină. Prestigioasa revistă The Economist i-a consacrat articole ample, astăzi pe blogul revistei apărând un nou material, cu un titlu care parafrazează celebra replică din James Bond: "Numele meu este Paste. Copy Paste".

Persoanele din anturaj care îi sunt fidele susţin că premierul român Victor Ponta se află într-o companie selectă, începe editorialul postat pe blogul The Economist.

Ministrul de interne Ioan Rus a afirmat vineri că încă de la Platon şi Aristotel, oricine a redactat o teză de doctorat în ştiinţe sociale a plagiat. Dincolo de zâmbetul pe care îl poate provoca replica lui Ioan Rus, aceasta este totodată o indicaţie că, dincolo de încercările forţate de potoli scandalul iscat de plagiatul lui Ponta, premierul român ar putea sfârşi în aceeaşi fundătură politică în care au ajuns un fost ministru german de finanţe şi preşedintele Ungariei vecine.

Într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais, săptămâna trecută, Victor Ponta a promis că va demisiona din funcţie dacă se dovedeşte că teza sa de doctorat despre Curtea Penală Internaţională este un plagiat. A făcut aceste declaraţii înainte ca o comisie de etică să anunţe concluzia la care a ajuns, preşedintele acesteia spunând că este vorba despre plagiat în "stilul copy-paste" a 85 din cele 307 pagini ale lucrării. Lucrare supervizată de Adrian Năstase

Culmea ironiei, notează jurnalistul de la The Economist, profesorul care a coordonat lucrarea lui Ponta a fost nimeni altul decât fostul premier român Adrian Năstase, primul oficial de rang înalt trimis la închisoare pentru corupţie. Abia s-a dat verdictul în acest caz, că Ponta a şi dispus dizolvarea întregii comisii, susţinând că toţi membrii erau acoliţi ai preşedintelui Băsescu, rivalul său.

Cu câteva zile înainte, guvernul a preluat publicarea Monitorului Oficial, aflat până acum sub autoritatea Parlamentului. Gestul pare, de asemenea, motivat politic: Monitorul nu a publicat până acum verdictul Curţii Constituţionale, de săptămâna trecută, verdict pe care prim-ministrul l-a ignorat, fiind astfel primul oficial român care a făcut acest gest, din 1989 până acum, prcizează sursa citată. Disputa pentru Bruxelles

The Economist aminteşte disputa dintre Ponta şi Băsescu, pe tema participării la Consiliul European de la Bruxelles şi decizia Curţii Constituţionale pe acest subiect. "Preşedintele, un fost căpitan de marină, i-a suprins pe toţi alegând să stea acasă", notează sursa citată. "Am primit un telefon de la premier pe la prânz, în care îmi spunea că vrea un mandat pentru a participa la Consiliul European". A fost nevoie de câteva ore pentru ca faxul să ajungă la destinaţie, iar summitul deja începuse.

Episodul respectiv, împreună cu politizarea instituţiilor publice, de la televiziunea publică la institutele culturale din străinătate, au declanşat proteste din partea elitei culturale româneşti. Printre cei care şi-au manifestat nemulţumirea s-a aflat şi Herta Muller, scriitoarea germană de origine română, câştigătoare a Premiului Nobel, în 2009, cu un volum despre fosta Securitate din România. Gabriel Liiceanu, un filosof important,  a scris despre combinaţia dintre "circ şi coşmar", care a acaparat atenţia opiniei publice, în ultimele două luni, de când guvernul Ponta a venit la putere.

Guvernul social-liberal a venit la conducerea ţării în luna mai şi a câştigat o largă majoritate datorită dezertărilor în masă din PDL, care a guvernat ţara de la alegerile parlamentare din 2008. Noi alegeri sunt programate în toamnă şi sondajele arată deocamdată (la fel ca şi rezultatele alegerilor locale de luna trecută) că în mod cert vor fi câştigate de coaliţia aflată acum la putere. Aşa că lui Victor Ponta îi va părea rău să piardă asta, conchide publicaţia britanică.

Ne puteți urmări și pe Google News