The Economist: Lupta pentru justiţie continuă în politica românească

The Economist: Lupta pentru justiţie continuă în politica românească

Traian Băsescu, preşedintele României, a câştigat o bătălie, dar războiul politic dintre şeful statului şi premier este foarte probabil să continue, scrie publicaţia The Economist.

Jurnaliştii amintesc decizia CCR din 21 august de invalidare a referendumului, deşi 88% dintre cei care s-au prezentat la vot s-au pronunţat pentru demiterea şefului statului, numărul minim al votanţilor, cerut de lege, nu a fost atins.

Teoretic, Băsescu se poate întoarce acum la treburile sale. Practic, însă, majoritatea din Parlament va face acest lucru cât mai greu de realizat cu putinţă. Parlamentarii majorităţii pot încă să-i joace feste preşedintelui, avertizează Sorin Ioniţă, un analist al Expert Forum, un think-tank din Bucureşti, citat de sursa amintită. Criza politică din România durează de două luni şi este probabil să se intensifice în avanpremiera alegerilor parlamentare din noiembrie. Coabitare nedorită Crin Antonescu, liderul PNL, preşedintele interimar, a declarat că partidul său nu doreşte să coabiteze cu Traian Băsescu, după ce acesta se întoarce la Palatul Cotroceni. Victor Ponta, aliatul lui Antonescu, a susţinut, de asemenea, că va continua lupta cu Băsescu, până când acesta şi regimul său vor fi complet înlăturaţi de la putere.

Băsescu a spus de mai multe ori că eforturile lui Ponta de a-l alunga de la putere au legătură cu tentativele guvernului de a prelua controlul asupra sistemului judiciar şi a altor instituţii publice. "Bătălia finală se dă pentru controlul justiţiei", a spus Ioniţă. Membrii ai vechii gărzi politice sunt îngrijoraţi de independenţa tot mai mare a justiţiei, a procurorului general şi a biroului anticorupţie, care ar putea să-i ancheteze. Semnalul cel mai puternic a fost condamnarea fostului prim-ministru Adrian Năstase, care se află acum în închisoare, precizează The Economist. Se pare că această gardă veche îl foloseşte pe Ponta (care este acum vulnerabil din cauza acuzaţiilor de plagiat) ca un instrument prin care ei pot ajunge la putere.

Cheia succesului sau eşecului referendumului a fost prezenţa la urne. Cu o zi înainte de verdictul CCR, Ponta a declarat că 3 milioane de români trăiesc în străinătate şi că peste 1,5 milioane de cărţi de identitate ale românilor ar fi expirate. Opoziţia a criticat guvernul pentru că încearcă să discrediteze aceşti alegători, susţinând că alianţa nu are dreptul să facă acest lucru. Un oficial al Consiliului Europei a vorbit despre presiunile politice "şocante" care se  fac asupra CCR înainte de verdict, unii dintre judecătorii Curţii spunând că au primit ameninţări şi au făcut apel la instituţiile europene pentru a fi protejaţi. România, monitorizată

Moneda naţională, leul, a ajuns la cel mai scăzut nivel faţă de euro, din cauza crizei politice. FMI este în alertă. După acordul stand-by de 5 miliarde de euro, reprezentanţii FMI cer acum guvernului român să implementeze o serie de măsuri de austeritate şi privatizare până la finalul lunii septembrie.

UE şi SUA monitorizează îndeaproape România şi criza sa politică. Au existat semne de întrebare la Bruxelles în ceea ce priveşte acceptarea României în UE. Depinde acum de liderii români să arate Occidentului că sunt dornici să transforme ţara într-o democraţie complet funcţională. Evenimentele din ultimele luni lasă impresia unei ţări care regresează din aproape toate punctele de vedere, precizează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News