Testul Alianței PSD-PNL decide viitorul președinte al României

Testul Alianței PSD-PNL decide viitorul președinte al RomânieiDan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Testul Alianței PSD-PNL din 9 iunie va reprezenta un moment interesant. Am stat de vorbă cu mai mulți politicieni, din ambele tabere și toți așteaptă rezultatul listei la europarlamentare. Care sunt parametrii discuției? Diferă, dar se poate trage o concluzie.

Varianta optimistă este că lista comună PSD-PNL va lua peste 50 la sută din voturi. Atunci va începe o discuție serioasă despre candidatul la președinția României. Între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă. Unul candidat la președinție, altul ca prim-ministru.

Marcel Ciolacu își dorește să fie primul președinte al României după Ion Iliescu care vine la Cotroceni cu o mașină cu volan pe stânga. Indiferent ce declară public. Nicolae Ciucă știe că volanul pe dreapta a dat cei mai mulți președinți. Dar să așteptăm momentul 9 iunie.

Pentru că există posibilitatea ca scorul electoral să înceapă cu cifra patru. Și aici trebuie văzut exact cât... Pentru că una este să iei 49 la sută din voturi, alta este să termini cursa cu 41 la sută. Este scenariul care dă cei mai mulți fiori liberalilor. Care au înțeles că PSD a preluat deja rolul fratelui mai mare. Care decide în familie, în absența tatălui (Klaus Iohannis) plecat să caute de muncă în străinătate. Listele comune la parlamentare vor fi din ce în ce mai în ceață, în condițiile unui scor din categoria 41-42 la sută voturi la europarlamentare. 

Bineînțeles, scenariul cel mai prost este cel în care Alianța PSD-PNL ia sub 30 la sută la europarlamentare. Atunci fiecare este “pe pielea lui”, cum se spune între blocuri. Dar este atât de evident că în această situație testul alianței devine doar o amintire urâtă, încât nu mai are rost să explorăm consecințele.

Am mai spus că miza reală a acestei întovărășiri o reprezintă alegerile prezidențiale. Cele două partide testează o posibilă lovitură dublă, menită să facă “pericolul“ USR și AUR irelevant. S-ar putea ca această strategie să fie una câștigătoare, dar mai sunt încă câteva necunoscute.

Una din ele este candidatura lui Mircea Geoană. O certitudine după părerea mea. Candidat independent, în contrast cu politicienii tradiționali. Scorul pe care-l înregistrează în sondaje dă fiori multor pesediști, mai ales că încă nu a anunțat oficial. Deci este marcat în sondaje ca un posibil candidat, un capital de imagine, nu ca o certitudine politică. A doua necunoscută este candidatul USR, fiind vehiculat numele lui Nicușor Dan în ipoteza câștigării Primăriei Capitalei. Un nume care ar suna interesant pentru alegătorii de dreapta, inclusiv cei liberali.

AUR, cu un George Simion devenit indezirabil unora după cacealmaua candidaturii lui Cozmin Gușă, poate face o surpriză. Dar are nevoie de un nume serios. În nici un caz nu-i văd venind în alegeri cu George Simion, abulic și lipsit de consistență. Cu voia dumneavoastră, ultimele nume pe listă sunt Cristian Popescu Piedone și Diana Șoșoacă. Nici nu știu cum să-i calific, nu știu dacă vor candida. Dar indiferent de părerile mele vor lua voturi. Testul va fi făcut la locale.

Plecasem de la analiza momentului 9 iunie, așa că mă întorc la ea. Când se vor anunța rezultatele, uitați-vă la un singur lucru: cât a luat lista PSD-PNL la alegerile europarlamentare. De acolo va începe totul...