Testarea elevilor în școli pentru depistarea noului coronavirus se va face cu acordul părinților. Aceștia vor găsi formulare speciale pe site-urile ministerelor Sănătății și Educației.
Testarea elevilor pentru depistarea noului coronavirus, în școli, se va face cu acordul părinților.
Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat că este nevoie ca părinții să-și dea acceptul pentru testarea copiilor în școli. Va exista pe paginile de internet ale Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului.
„Este necesar, de asemenea, din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare. Va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă", a afirmat Voiculescu.
Testarea elevilor în școli cu teste antigen
Ministrul Sănătății a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor. El a precizat că o parte dintre acestea au fost deja distribuite. Alte teste urmează să fie distribuite în perioada imediat următoare.
„Prin direcţiile de sănătate publică, mai departe către fiecare unitate de învăţământ”, a declarant Vlad Voiculescu.
Ministrul Sănătății a mai spus că nu este necesară nici o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii.
„Am primit mai multe mesaje de la medici de familie cărora le sunt solicitate acum adeverinţe. Nu sunt necesare adeverinţe medicale de la medicul de familie pentru începerea şcolii”, a mai spus Voiculescu.
Scenariile pentru începerea școlii
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat lista localităților și scenariile luate în considerare în funcție de incidența epidemiologică pentru începrea școlii. Ministrul a precizat că din cele 3.481 de localități de pe teritoriul României, școala va începe normal în majoritatea. În 903 situații, cursurile se vor desfășura după scenariul galben. În alte 149 de localități, școala va continua online, conform scenariului roșu.
„Am afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei lista tuturor celor 3.100 de UAT din România cu încadrarea în scenarii, în aşa fel fiecare părinte, profesor, elev cum se vor întâmpla lucrurile după 8 februarie. Prin consultarea listei se poate afla în ce fel se vor derula lucrurile din 8 februarie. Sunt 149 de localităţi în scenariul roşu, 903 în scenariul galben în care vor merge copiii de grădiniţă, clasele 1-4 şi clasa pregătitoare şi elevii din clasele terminale”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.