În ultimii 500 de milioane de ani, planeta noastră a avut temperaturi fluctuante. Acestea ba au fost ridicate, ba au scăzut, ba au crescut din nou. De asemenea, nivelul oceanelor a fost unul schimbător. Calotele glaciare s-au topit și s-au reformat. Principalii factori ce au intervenit la aceste schimbări au fost lumina soarelui și dioxidul de carbon.
Cu cât oamenii de știință află mai multe lucruri despre trecutul climatic al planetei, cu atât ar putea schița viitorul. Totuși, acum există noi elemente ce trebuie avute în vedere: oamenii.
Cum era planeta înainte?
Într-un studiu publicat joi, o echipă de cercetători prezintă o descriere a istoriei planetei. Imaginea despre trecutul profund al Pământului este mult mai dură decât cea prezentată de alte studii, în special în perioadele în care nivelurile de dioxid de carbon erau ridicate.
Cu tot CO2 pe care oamenii îl generează acum în atmosferă prin arderea combustibililor fosili, noile descoperiri sugerează că temperaturile ar putea crește mai mult decât se preconizează, a declarat autorul principal al studiului, Emily J. Judd, analist de cercetare climatică la Institutul Național de Cercetare a Apei și Atmosferei din Noua Zeelandă.
„Nu spunem că temperaturile vor crește imediat. Pe termen lung, planeta se va încălzi probabil mai mult decât am crezut până acum”, a spus Judd.
Oamenii produc multe emisii de gaze cu efect de seră. Cantitatea se apropie de 40 de miliarde de tone pe an. Acest lucru va avea efecte mult mai catastrofale decât schimbările climatice, treptate din trecutul planetei.
„Când dioxidul de carbon și temperaturile se schimbă rapid, atunci planeta pur și simplu nu poate ține pasul. Mediul se schimbă într-un ritm prea rapid pentru ca organismele să poată ține pasul cu el. Atunci ne confruntăm cu extincții în masă”, a declarat Judd.
„Este foarte inovatoare și, probabil, calea de urmat în viitor”, a declarat Christopher Scotese, geolog la Universitatea Northwestern.
Cum au arătat ultimii 500 de milioane de ani pe Pământ?
Chiar și așa, Scotese a pus sub semnul întrebării dacă descrierea caldă a Pământului de către cercetători se potrivește cu alte dovezi despre cum era planeta în trecut.
Studiul sugerează că lumea a fost extrem de fierbinte în anumite momente când viața părea să fie înfloritoare. Geologul sugerează că planeta era prea caldă pentru ca straturile polare de gheață să se dezvolte.
Acum 500 de milioane de ani, a fost o perioadă plină de evenimente pentru planetă. A apărut viața complexă. Continentele s-au destrămat. Procesele geologice au ridicat dioxidul de carbon în atmosferă, apoi l-au coborât din nou. Astfel, clima a oscilat între ceea ce oamenii de știință numesc condiții de seră și condiții de ghețar.
În această perioadă, potrivit lui Judd și colegilor săi, temperatura medie la suprafața Pământului a fost între 11 și 36 de grade Celsius. A existat o mulțime de variații între acestea. Cea mai recentă perioadă de „seră” a fost acum aproximativ 56 de milioane de ani. Atunci, palmierii și aligatorii prosperau în Cercul Arctic.
După aceea, temperaturile au scăzut până când emisiile de gaze cu efect de seră din era industrială au determinat o creștere rapidă a acestora în urmă cu un secol și jumătate. În prezent, temperatura medie anuală a globului se situează la aproximativ 15 grade Celsius, dar continuă să crească.
Pentru a reconstitui modul în care am ajuns aici, Judd și colegii săi au trecut mai întâi prin cercetările anterioare pentru a compila peste 150.000 de date, provenite din fosile, despre temperaturile oceanelor din antichitate.
La ce trebuie să fie atenți oamenii de știință?
Cochiliile și alte părți ale corpului creaturilor marine înregistrează informații despre schimbările oceanelor. Fosilele împrăștiate oferă doar instantanee a ceea ce se întâmpla la nivel mondial.
„Este ca și cum ai avea cinci sau șase piese dintr-un puzzle de 1.000 de piese. Devine foarte greu să-ți imaginezi ce încerci să pui cap la cap”, a spus Judd.
Acesta este motivul pentru care ea și colegii ei au folosit datele pentru a ghida simulările computerizate ale climatului preistoric. Ei au făcut ceva asemănător cu ceea ce fac meteorologii pentru a prezice vremea. Au folosit modele pentru a face presupuneri despre cum ar fi putut arăta clima la un moment dat, și-au actualizat modelele cu date fosile, apoi au făcut presupuneri mai bune, conform nytimes.com.
Temperaturile Pământului de acum sute de milioane de ani au implicații majore pentru istoria vieții și evoluției animalelor, a declarat Ethan Grossman, profesor de geologie la Universitatea Texas A&M. Într-un climat torid, „nu poți avea o rată metabolică ridicată și să-ți menții corpul suficient de rece pentru ca proteinele să supraviețuiască”, a spus Grossman. Aceasta ar fi putut întârzia apariția prădătorilor avansați și poate, și a oamenilor.