Teroriștii nu pot fi expulzați, deoarece invocă drepturile omului

Teroriștii nu pot fi expulzați, deoarece invocă drepturile omului

Zeci de teroriști condamnați s-au bucurat de prevederile legii privind drepturile omului și au rămas în Marea Britanie

Mai mult de 40 de teroriști au beneficiat de prevederile legislației britanice în domeniul apărării drepturilor omului, pentru a rămâne în Marea Britanie, conform unui raport dezvăluit de publicația Daily Telegraph.

Date secrete

Studiul subliniază o problemă aproape insurmontabilă pentru guvernul britanic, în ceea ce privește deportarea jihadiștilor periculoși și vine după o serie de atacuri inspirate de Statul Islamic, care au avut loc pe teritoriul Regatului Unit.

La tribunal, avocații extremiștilor, plătiți de obicei din fonduri publice, au reușit să prevină deportarea teroriștilor născuți în străinătate. Pe lângă alte obligații, serviciile de securitate trebuie să monitorizeze cu maximă atenție și acești teroriști deja dovediți.

Informațiile sunt cuprinse într-un raport cerut de premierul Theresa May, pe vremea când era ministru de Interne, într-o schemă numită Deportare cu Asigurare (DWA). Schema permite, teoretic, ca Marea Britanie să expulzeze suspecții de terorism, atunci când există garanții că ei nu vor fi uciși sau torturați în țările lor de baștină.

Fără scăpare

Raportul este văzut ca un eșec al lui May, autoarea unei inițiative privind expulzarea. Schema DWA a condus la deportarea în Iordania, în 2013, a lui Abu Qatada, un terorist notoriu, cu legături cu Al-Qaeda, care urma să fie judecat în țara natală. De atunci, însă, niciun suspect de terorism n-a mai fost axpulzat în țara sa.

Raportul a fost scris de David Anderson, analist al legislației teroriste, și profesorul Clive Walker, expert în legislație internațională, și a fost transmis Ministerului de Interne în luna februarie.

Între cei care s-au folosit de Actul privind Drepturile Omului s-au aflat jihadiști care aveau legături cu atacul terorist eșuat, din 21 iulie 2005, încarcerați și apoi eliberați. Alt caz este cel al teroristului algerian condamnat pentru finanțarea taberelor de pregătire a Al-Qaeda, eliberat și el din închisoare între timp.

Proiecte de lege

Actualul ministru de Interne, Amber Rudd, a anunțat că va revizui legislația antiteroristă din Marea Britanie și l-a însărcinat cu acest obiectiv pe David Anderson.

Actul pentru Drepturile Omului (HRA) din 1998 transpune prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului în legile britanice. Partidul Conservator vrea să scape de aceste obligații, astfel încât hotărârile de la Strasbourg să nu aibă o putere mai mare decât tribunalele autohtone și legislația națională.