21 de suspecti au fost gasiti vinovati, alti 7 au fost achitati. Rudele victimelor cred ca pedepsele sunt prea mici.
Cazul sangeroaselor atacuri din martie 2004, de la Madrid, a mai inchis ieri un capitol, dupa ce justitia spaniola i-a condamnat la ani grei de inchisoare pe 21 dintre cei 28 de inculpati.
Trei dintre acestia au primit pedepse de aproape 40.000 de ani de inchisoare, colaboratorii lor au capatat sentinte mai usoare, iar sapte dintre ei au fost achitati. 191 de oameni, dintre care 16 romani, au fost ucisi, si alti 1.800 raniti, pe 11 martie 2004, cand zece bombe au spulberat patru trenuri de navetisti, intr-unul dintre cele mai grave atacuri produse in Europa.
Anuntul a starnit reactii diverse. „S-a facut dreptate (...), iar noi trebuie sa privim spre viitor”, a declarat premierul Jose Rodriguez Zapatero, care a apreciat „functionarea exemplara” a institutiilor statului.
Rudele victimelor, prezente la tribunal, si-au exprimat insa dezamagirea, subliniind ca multe pedepse sunt prea mici si anuntand ca vor inainta recurs, scrie Reuters. Tribunalul spaniol a stabilit ca rudele vor primi compensatii financiare de 30.000 pana la 1,5 milioane de euro.
Inspirati de al-Qaida
Sentintele grele au fost primite de marocanul Jamal Zougan, unul dintre cei care au plasat bombele in trenuri, de concetateanul sau Othman el-Gnaoui si de spaniolul Emilio Suarez Trashorras, furnizorul explozibililor.
Cei 40.000 de ani de inchisoare pentru fiecare sunt insa simbolici - pedepsele efective se opresc la 40 de ani.
Alti 18 inculpati - in majoritate marocani - au primit pedepse mai usoare, de la 3 la 23 de ani de inchisoare. Sapte suspecti au fost achitati din lipsa de probe.
Printre acestia, unul dintre presupusii lideri, Rabei Osman Sayed Ahmed, aflat in inchisoare in Italia, pentru apartenenta la o organizatie terorista. Alti sapte suspecti s-au sinucis pe 3 aprilie 2004, detonand explozibilul depozitat intr-un apartament incercuit de politia spaniola.
Tribunalul a mai stabilit ca nu exista o legatura directa intre atentatori si al-Qaida, dar ca membrii celulei spaniole aveau legaturi cu „Grupul islamic de lupta marocan”, o aripa a organizatiei lui Bin Laden. In plus, judecatorul a subliniat ca nicio dovada nu indica implicarea separatistilor basci in atentat, asa cum a sustinut initial guvernul Aznar, aflat la putere in 2004.
Incercarea conservatorilor de a arunca vina pe ETA a nemultumit populatia Spaniei, care a votat in alegerile organizate la trei zile dupa atentat pentru socialistii condusi de Zapatero.
Lista
Bilantul romanilor: 16 morti si 80 de raniti
In atacurile teroriste de la Madrid au murit 191 de oameni, iar alti aproximativ 2.000 au fost raniti. Dupa spanioli, cei mai afectati au fost romanii: 16 morti si 80 de raniti.
> Gabriela Dima (36 de ani). Era din Valcea si avea un fiu pe care il crestea singura. > Mariana Negru (40 de ani). A plecat din Cluj in Spania pentru a castiga mai bine, in ciuda rugamintilor insistente ale parintilor de a ramane acasa. > Livia Bogdan (28 de ani). De loc din Ramnicu-Sarat, planificase sa se marite in toamna din acelasi an, cu banii pe care incepuse sa-i stranga in strainatate. > Stefan Modol (46 de ani). Era din Teius, judetul Alba, plecat sa munceasca pentru a le oferi un trai mai bun copiilor. > Olimpiu Csaba Zsigovszki (26 de ani). Nascut in Ludus, avea nevoie de bani pentru visul sau: sa-si cumpere un apartament la bloc in care sa se mute cu cea care urma sa-i devina sotie. > Paula Sfeatcu (27 de ani). Plecata din Alexandria, femeia i-a lasat mamei sale in grija o planta de apartament. Pe 11 martie, planta s-a rupt fara motiv. > Nicoleta Diac (27 de ani). Era din Sabaoani, judetul Neamt. Plecase in Spania de trei ani ca sa scape de saracie. Mai avea doi frati in Spania si cinci in Romania. > Alois Martinas (27 de ani). De loc din orasul Roman, judetul Neamt, era cel mai mare dintre cei opt copii ai familiei. Se hotarase sa plece in Spania pentru a-si putea ajuta familia. > Ionut Popa (23 de ani). Plecase din Reghin pentru a castiga bani ca muncitor. > Geneva Petrica (35 de ani). Nascuta in comuna Crangu, judetul Teleorman. > Alexandru Suciu (18 ani). Nascut in Blaj, plecase in Spania pentru a strange bani cu care sa cumpere un automobil. Muncea ca mecanic intr-un atelier auto. > Anca Bodea (26 de ani). Era din Oradea, era de un an in Spania, si se afla in trenul de navetisti Guadalajara - Madrid. > Elena Ples (33 de ani). Femeia era din Calan si se afla cu fratii ei in Spania, unul dintre ei fiind patron al unei firme de constructii. > Emilian Popescu (44 de ani). Nascut in Policiori, judetul Buzau, era tata a doi baieti si muncea de opt ani in Spania. > Budai Stefan (37 de ani). Era din Ludus. Mai intai a fost dat disparut in atentate, confirmarea mortii sale facandu-se dupa teste ADN. > Budi Tibor (37 de ani). Nascut la Brasov, a fost printre ultimele victime confirmate de testele ADN facute de echipele de criminalistica spaniole.