Terorism urban la Timișoara? Substanța chimică folosită este o armă letală scăpată de sub control

Terorism urban la Timișoara? Substanța chimică folosită este o armă letală scăpată de sub control

Incidentul de la Timișoara se poate repeta oricând în România. Pastile de pesticide care otrăvesc oamenii sunt tranzacționate „la negru”, fără un control drastic al autorităților. Drept dovadă, Poliția Timiș nu a fost sesizată despre astfel de tranzacții extrem de periculoase. Nici responsabilii de la DSP sau cei de la unitățile sanitar -veterinare nu verifică, în afara dosarului de autorizare, dacă firmele de profil folosesc substanțele legal permise.

Membrii unei unități speciale a Armatei României, instruiți în detectarea agen-ților chimici, bacteriologici și radiologici în caz de incident, atac, accident sau atacuri teroriste, au fost trimiși la Timișoara. Solicitarea a venit din partea Poliției Române, deși MAI are o unitate specializată în acest sens. Pericolul îl constituie, susțin oficiciali din rândul anchetatoilor, fosforul remanent provenit din substanța folosită la dezinsecția blocului în care doi copii și o mamă au murit, iar alte zeci de persoane au ajuns la spital. Substanța extrem de periculoasă, scăpată de sub control, poate fi o armă letală pentru un eventual atac terorist împotriva populației civile, susțin specialiști militari.

S-au trezit după o săptămână

Autoritățile centrale și locale au început să înțeleagă gravitatea situației de la Timișoara la aproape o săptămână după așa-zisa dezinsecție la un bloc de locuințe, cu Delicia Gastoxin, o substanță extrem de toxică. Echipa Ministerului Apărării Naționale a ajuns, ieri, la fața locului să facă verificări suplimentare în blocul de pe strada Miorița.

Specialiștii MApN sunt membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) și au fost trimiși la fața locului pentru a acorda sprijin autorităților locale în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale. Mai exact, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent.

Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, au la dispoziție echipamente performante, folosite în caz de calamități sau de atac chimic sau bacteriologic. Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităților, au anunțat oficialii MApN.

Cei de la ISU Banat au anunțat constant, în ultimele zile, că „nu s-a identificat depășirea indicatorilor de substanțe toxice în spațiile verificate”. Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat pentru EVZ că echipa MApN a venit la Timișoara cu „un aparat AP4C și 1 Spectrometru RAMAN Tactic ID. Primul foloseste compuși cu fosfor sulf, iar al doilea analizează pulberile”.

Autoritățile au ales să tacă

Rămân, în continuare, o serie de întrebări la care anchetatorii și autoritățile implicate au ales să nu răspundă. Trei persoane au murit - un copil de 9 zile, unul de 3 ani și mama acestuia, de 29 de ani. Alte 82 de persoane s-au intoxicat, iar aproape jumătate din ele sunt în continuare în spital, în urma unei acțiuni de dezinsecție.

Ioan Sorin Buță, patronul SC Bistrim Dera SRL, a efectuat o dezinsecție în 25 de apartamente dintr-un bloc de pe strada Miorița nr. 8, dar și în alte două imobile - două apartamente pe strada Miorița nr. 4 și un apartament pe strada Vaida Voievod nr. 1. A folosit fără drept un pesticid letal, Delicia Gastoxin, cu o concentrație de 56% de fosfură de aluminiu, substanță care se evaporă în contact cu umiditatea din aer. A intervenit în apartamentele nelocuite și nu a notificat vecinii.

Victimele, înmormântate de mitropolitul Banatului

O bună parte dintre locatari se simt, în continuare, rău. Cu toate acestea, vecinii de pe strada Miorița au participat la înmormântarea celor doi copii și a mamei ucise de substanța toxică. Miercuri seara, bebelușul de nouă zile a fost înmormântat, iar joi, cu vocea sugrumată de plâns, mitropolitul Banatului a oficiat slujba de înmormântare a băiatului de trei ani și a mamei sale.

Polițiștii s-au protejat cu scotch

Miercuri, la spital au ajuns și 9 polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale al IPJ Timiș, care au acuzat stări de rău, după ce, zile la rând au frecventat blocurile în care s-au făcut dezinsecțiile cu fosfură de aluminiu.

În prima zi a anchetei au mers doar cu uniformele pe ei, ca ulterior să poarte mănuși chirurgicale „etanșeizate” de uniformă cu scotch, și măști pe față. 
„Analizele lor au ieșit bune, i-am lăsat acasă”, a mai declarat managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.

Efectul gazului fosfinic care pătrunde în corpul uman prin piele și prin inhalare este că blochează asorbția oxigenului în mitocondrii, omorând celulele, ceea ce duce la necrozarea țesuturilor organelor afectate. Medicul spune că aceste celule au capacitatea să se regenereze în mod natural, astfel că oamenii nu trebuie să se sperie că ar putea rămâne cu sechele. „Ei sunt ținuți în spital până vineri, pentru a ne asigura că recuperarea lor e bună”, a mai adăugat Craina.

De unde provin pastilele care au ucis 3 oameni

Având în vedere reglementările legale stricte față de fosfura de aluminiu, se pune, firesc, întrebarea, cum a putut ca o cantitate mare de pesticid (60 de pastile) să fie tranzacționate „la negru” cu 600 de lei. Anchetatorii exclud varianta sustragerii lor dintr-un lot străin sau expirat care trebuia neutralizat:  procurorul de caz a confirmat pentru EVZ că produsul era în termen de valabilitate și cu etichetă în limba română (conform ambalajului găsit într-un coș de gunoi din zona Gării de Nord, unde Bușă a indicat că l-a aruncat după folosire). Caz în care mai rămân două variante.

Comprimatele puteau fi furate, iar firma de unde au dispărut nu a sesizat, sau, dacă a sesizat nu au reclamat la poliție. EVZ a solicitat informații IPJ Timiș în acest sens, iar răspunsul a fost că în anul 2019 nu s-a reclamat niciun astfel de furt pe raza județului.

Cealaltă variantă e că din rândul firmelor autorizate să folosească, s-a disponibilizat o parte din marfa achiziționată legal, pentru a fi comercializată „la negru”. Oricare din posobilități se va dovedi în final a fi adevărată, trebuie să aibă consecințe legale.

Fabricată exclusiv pentru uz agricol

În afara lui Buță, care a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, acuzat de omor din culpă și trafic de substanțe toxice în formă continuată - 3 acte materiale, nimeni nu e, momentan răspunzător de tragedie. A indicat sursa substanței, un fost coleg de serviciu, angajat la una din companiile care vând acest pestcid, dar bărbatul, audiat, nu a recunoscut nimic, și a fost lăsat să plece.

Delicia Gastoxin are uz strict agricol. Nu se poate folosi sub nicio formă în spații unde au acces oamenii.

„Fosfura de aluminiu emană, în contact cu umiditatea din aer, un gaz toxic. Este o substanță cu grad ridicat de toxicitate, inclus în clasa T+, pesticid ieftin și eficient folosit ca și raticid, insecticid și fumigator pentru depozitele de cereale. În momentul în care se aplică substanța, spațiul trebuie sigilat pentru 96 de ore, pentru ca niciun om să nu intre în contact cu gazul emanat. După această perioadă se desigileză spațiul și se ventilează cu curenți de aer, minim o oră”, a declarat Florin Muselin, specialist în toxicologie. Patronul Buță a „sigilat” cu scotch ușile apartamentelor în care a intervenit.

Fosfura de aluminiu, vândută de 16 firme din Timiș

Produsul e atent reglementat de lege: nu poate fi vândut decât de firme autorizate, și doar unor cumpărători avizați fitosanitar și de poliție să îl folosească.

„Acest produs se folosește strict pentru gazare în depozite, fiind omologat doar pentru spații agricole. SC Bistim Dera SRL nu este autorizată de către noi, nu a solicitat niciodată acest lucru. Pentru cumpăra pesticidul, agentul comercial trebuie să prezinte avizul fitosanitar și un aviz de la Serviciul Arme, Explozivi, Substanțe Toxice al Poliției”, arată Adina Muntean, șefa Oficiului Fitosanitar Timiș.

Raed Arafat arată că în Timiș este redus numărul societăților comerciale care au acces la acest pesticid. „Din datele de la unitatea fitosanitară Timiș referitor la substanța utilzată știm că sunt: 34 de utilizatori, 29 de prestatori și 16 unități care comercializează. Din datele DSVSA Timiș la nivelul județului Timiș sunt 58 de firme DDD (n.r. de deratizare, dezinsecție, dezinfecție)”, a declarat, pentru EVZ, Raed Arafat.

Autoritățile au lăsat locatarii să se întoarcă în blocurile infestate

Haosul continuă la Timișoara în cazul Blocului morții. După ce, marți seara, au fost lăsați să intre în case, locatarii de la adresele Miorița nr. 4 și Vaida Voievod nr. 1 au fost imediat evacuați, a doua oară, autoritățile speriindu-se și cerând verificări de la cel mai specializat laborator CRBN, cel al MApN.

În cele din urmă, aseară, oamenii s-au întors în casele lor, după controlul efectuat de specialiștii Armatei. Vecinii lor care sunt încă în spital au o stare de sănătate bună, dar la analize leucoicitele și trombocitele apar drastic reduse față de normal, a declarat managerul Spitalului Județean Timișoara, Marius Craina.

Potrivit șefului ISU Timiș, și locatarii din blocul cel mai afectat, de la nr.8, se pot întoarce, cu recomandarea făcută administratorului imobilului ca, înainte să permită accesul oamenilor, să efectueze o igienizare cu o firmă specializată. Joi seara le-au fost înmânate cheile.

Șeful Ambulanței Timiș: „Pacienții au avut simptome diferite”

Șeful Ambulanței Timiș spune că, în ciuda numeroaselor apeluri primite la 112, nu a făcut legătura între cazuri decât luni, când a murit al treilea om. De sâmbătă și până luni, în perioada cât el însuși a fost dispecer, a înregistrat 15 apeluri la 112, toate vizând locatari ai blocului situat pe strada Miorița nr. 8.

Explicația sa: „Fiecare pacient a avut simptome diferite”.
„Eu am fost medic dispecer sâmbătă seara și apoi am intrat în concediu”, a recunoscut medicul. 
Conform ordinului Ministerului Sănătății, Leonida trebuia să raporteze evenimentul, mai ales că, de la aceeași adresă, telefoanele au sunat într-una, solicitându-se sprijin medical.

„Din apelurile efectuate în prima zi (n.r. – sâmbătă), simptomatologia celor doi copii decedați a fost diferită și nimic nu sugera existența unei legături între cele 2 cazuri. De asemenea, pe timpul primelor 2 nopți nu s-a înregistrat nici-un apel de la adresa respectivă (n.r. – începând cu 14 noiembrie, data la care a fost efectuată dezinsecția).

Un alt aspect important este faptul că au existat 5 solicitări pentru o singură persoană, B. E. C., care a refuzat de 3 ori transportul la spital și 2 solicitări pentru soțul acesteia, B. T. I., și 2 pentru copil, B. C. D. Astfel, 10 dintre apelurile înregistrate pe 112, au fost pentru familia B.. Toate solicitările au fost pentru 5 apartamente din imobilul respectiv, 4 la etajul 4 și unul la etajul 3)”, transmit reprezentanții ISU Banat.

Unitatea specială care intervine în caz de atacuri teroriste

Unitatea specială din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN are trei grupe operative, cu sarcini permanente de luptă, care pot interveni oriunde pe teritoriul național și pot face detecția, identificarea și prelevarea probelor pentru a se putea lua deciziile în cazul unui incident, atac, accident, atacuri teroriste și care pot acoperi toate zonele de apărare NBC.

De asemenea, are la dispoziție un laborator de detecție-decontaminare, care se ocupã de tehnologii privind detecția substanțelor toxice periculoase și de decontaminarea lor.

Fotografii: Adrian Pîclișan