Teroare în Sicilia. Vulcanul Etna erupe din nou

Sursa foto: Arhiva EVZ

Vulcanul italian este cel mai mare din Europa iar erupțiile lui frecvente sunt adesea însoțite de râuri de lavă.

Celebrul și temutul vulcan s-a trezit din nou, aruncând spre cerul Siciliei perdele de cenuș deasă și ascuipând fântâni de lavă.

Activitatea vulcanică a craterului sud-estic al Etnei a fost înregistrată pentru prima dată duminică, la orele 21:20 și,  într-o jumătate de oră, intensitatea exploziilor a trecut de la „medie” la „mare”.

Craterul a produs fântâni de lavă de până la 100 m înălțime și nori grei de cenușă s-a ridicat la aproximativ 5 km  înălțime, potrivit Volcanic Ash Advisory Center Toulouse.

În Sicilia, au fost raportate și căderi de nisip asupra satelor și orașelor din sud. În Calabria s-au auzit bubuituri  puternice în timp ce fumul se îndrepta spre Catania, scrie The Sun.

Un cutremur cu magnitudinea 2,7 a fost înregistrat pe versanții Etnei înainte de explozie, dar nu se știe dacă a fost legat de erupție.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 17 cutremure. Este probabil ca explozia să fi fost un punct culminant de acumulare, deoarece a durat o perioadă scurtă de timp, dar a fost de intensitate ridicată.

Vulcanul Etna erupe frecvent datorită poziției sale între plăcile tectonice africane și eurasiatice, precum și a faliei dintre microplaca africană și ionică. Placa ionică este înclinată înapoi, ceea ce permite magmei mantalei să se ridice la suprafață.

Cea mai gravă erupție recentă a muntelui Etna a avut loc pe 16 martie 2017, când zece persoane, inclusiv o echipă de știri BBC, au fost rănite.

Dar erupțiile vulcanului datează de mai bine de 2.000 de ani. În anul 1169, un cutremur înainte de o erupție a ucis 15.000 de oameni, în timp ce o erupție devastatoare a flancului vulcanului a distrus 15 sate în 1669.

Și în 1787, Etna a produs una dintre cele mai spectaculoase erupții înregistrate vreodată, când au fost văzute fântâni de lavă înalte de 3000 de metri.

Între anii 2002 și 2003, o serie de activități vulcanice au aruncat în atmosferă o coloană uriașă de cenușă care putea fi văzută din spațiu. Cenușa a căzut și în Libia.

Impunătorul vulcan se ridică la o înălțime uluitoare de 3.329m, ceea ce îl face cel mai înalt vârf din Italia la sud de Alpi.

Etna este, de asemenea, de departe cel mai mare dintre cei trei vulcani activi ai Italiei și de aproximativ două ori și jumătate mai înalt decât cel de-al doilea cel mai mare muntele, Vezuviu.

Etna este considerat, după Kilauea din Hawaii, drept cel mai activ vulcan din lume.