Termocentralele vor plăti diferenţiat apa utilizată

Termocentralele vor plăti diferenţiat apa utilizată

Costul de producţie a energiei în termocentrale şi în centrala nucleară ar putea scădea, dacă preţul plătit pentru utilizarea apei ca agent de răcire va fi diferenţiat în funcţie de cantitatea restituită în natură, se arată într- un proiect de lege iniţiat de Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF), pentru modificarea tarifelor percepute de Apele Române producătorilor de energie.

Noul act normativ ar delimita centralele care doar utilizează apa şi o restituie de cele care o consumă în procesul tehnologic de producere a energiei. Astfel, pentru cea returnată, preţul va fi de 0,2 lei pe metru cub, aproximativ egal cu tariful actual, în timp ce, pentru resursa consumată şi nerestituită, nivelul contribuţiei creş- te la 35 de lei pe metru cub. Facturi mai mici   Reprezentanţii MEF explică, în nota de fundamentare, că menţinerea actualului sistem unitar de tarifare obligă unele centrale să utilizeze apa în circuit închis, respectiv de mai multe ori, ducând la scăderea randamentului acestora, situaţie în care acele termocentrale consumă cu peste 1% mai mult combustibil, la care se adaugă majorarea corespunzătoare a emisiilor de dioxid de carbon.

De asemenea, actuala legislaţie promovează concurenţa neloială între diverse categorii de producători de energie, se mai arată în proiectul de act normativ.   Mai mult, măsura ar determina scăderea facturilor pentru populaţie, în condiţiile în care cheltuielile cu apa de răcire au o pondere de 4% în totalul costurilor de producţie a energiei.

Ne puteți urmări și pe Google News