Persoanele care vor putea participa la acest proces, ca operatori de calculator, vor fi selectate pe baza legislației deja existente, Guvernul neaducând nicio modificare de acest tip. Centralizarea rezultatelor voturilor la Biroul Electoral Central (BEC) se va face prin intemediul serviciilor informatice datorită colaborării dintre AEP și STS. De asemenea, activitatea membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare pentru numărarea voturilor va fi înregistrată permanent de către operatorii de calculator.

Ordonanța de urgență dată de Guvern permite atât partidelor politice, cât și candidaților independenți, să numească persoane care să se ocupe de verificarea platformei utilizate de BEC și organismele electorale inferioare acestuia pentru centralizarea rezultatelor alegerilor europarlamentare. Controalele se pot face pe parcursul întregii zile electorale, inclusiv până la încheierea votării. Chiar și fotocopia procesului verbal pentru consemnarea rezultatelor alegerilor va fi timisă de către președintele secției de votare către BEC prin mijloace electronice.

Aparatura necesară pentru efectuarea procesului va fi asigurată de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Autoritatea Electorală Permanentă se va ocupa de transparența online, protecția împotriva incidentelor de securitate și de combaterea campaniilor de dezinformare pentru alegerile europarlamentare. Pe lângă combaterea fraudei electorale, OUG se referă și la finanțarea campaniei electorale, formularul listei susținătorilor și organizarea secțiilor de votare.

Executivul a mai dat două Hotărâri de guvern în care a stabilit că ziua în care vor avea loc alegerile este 26 mai. Temenul limită pentru înscrierea partidelor politice și pentru independenți este de 28 martie.