Termenul stabilit de Vladimir Putin pentru a obține victoria în Ucraina. A ales o dată cu însemnătate istorică

Termenul stabilit de Vladimir Putin pentru a obține victoria în Ucraina. A ales o dată cu însemnătate istorică Sursa: Facebook

Există o serie de teorii potrivit cărora Vladimir Putin ar fi dat ordin ca trupele sale să câștige războiul din Ucraina până pe data de 9 mai. Pentru liderul de la Kremlin aceasta este o zi cheie. În ziua de 9 mai, Moscova organizează o paradă extravagantă care coincide cu victoria fostei Uniuni Sovietice în fața capitulării Germaniei naziste.

Există multe teorii potrivit cărora 9 mai ar fi data programată de președintele rus pentru a obține victoria în Ucraina, punând capăt războiului.

Dar, dacă aceste previziuni ale serviciilor de informații, atât americane, cât și ucrainene, ar fi fost adevărate, Putin ar fi rupt toate schemele atunci când a fost nevoit să înfrunte o rezistență neașteptată în țara vecină, atât din partea forțelor militare, cât şi a populaţiei civile.

Invadarea Ucrainei, cel mai mare eșec al lui Vladimir Putin

Ceea ce se întâmplă în Ucraina este departe de ceea ce își dorea și spera președintelui rus și ar putea fi cel mai mare eșec al liderului de la Kremlin.

De la sfârșitul anului 2021, serviciile de informații americane au avertizat despre intențiile Kremlinului de a invada țara vecină, judecând după desfășurarea extinsă a trupelor rusești în zona de la granița cu Ucraina. Numărul acestui sprijin militar a depășit numărul înfricoșător de 200.000 de soldați, la începutul anului 2022.

În ciuda acuzațiilor, Putin a negat în orice moment că va ataca Ucraina. Dar, acțiunile sale arătau contrariul. Și, încă o dată, serviciile de informații ale Statelor Unite avertizează acum cu privire la noi indicii care arată intențiile liderului rus de a pune capăt războiului, strategic, pe 9 mai.

În pline negocieri de pace, încă pe drumul cel bun, teoria presupusei date a lui 9 mai, dorită de Putin pentru a pune capăt războiului, capătă și mai multă credibilitate. Dacă ideea inițială a președintelui rus a fost să cucerească întreaga țară sau, dimpotrivă, să exercite presiune maximă pentru a se mulțumi cu zona strategică a Donbasului, rămâne un mister.

Dar oricum ar fi, totul indică faptul că, în faţa rezistenței ucrainene neașteptate extinsă pe parcursul a peste 40 de zile de război, președintele Vladimir Putin s-ar putea resemna acum să rămână cu Ucraina de Est, „denazificând" Donbasul și, în consecință, cântând victoria Rusiei în zona de frontieră.

9 mai, data simbolică aleasă de Putin pentru a rescrie istoria țării sale

Exact cu o lună înainte de această predicție, experții din întreaga lume arată că 9 mai este alegerea simbolică a lui Putin pentru a rescrie istoria Rusiei. În ziua de 9 mai a fiecărui an, Moscova organizează o paradă extravagantă care coincide cu victoria fostei Uniuni Sovietice în faţa capitulării Germaniei naziste.

Adolf Hitler s-a sinucis pe 30 aprilie 1945 și, o săptămână mai târziu, conducerea militară a Germaniei naziste a semnat predarea trupelor sale în fața Uniunii Sovietice, deși vestea nu a ajuns în fosta URSS decât pe 9 mai 1945, acum aproape 77 de ani. La aniversarea simbolică a acestei victorii istorice a Rusiei, Putin s-ar fi gândit să-și autoproclame propriul triumf personal cu cucerirea Ucrainei, ca un preludiu al altor posibile invazii ale țărilor vecine.

Înalți oficiali ucraineni confirmă intențiile lui Putin de a cronometra sfârșitul războiului din Ucraina pentru a coincide cu aceeași dată la care Rusia sărbătorește sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Potrivit informațiilor disponibile, în rândul personalului Forțelor Armate ale Federației Ruse se desfășoară în permanență o muncă de propagandă care impune ideea că războiul trebuie să fie încheiat înainte de 9 mai 2022", a avertizat Statul Major general al Forțelor Armate ale Ucrainei în urmă cu câteva zile.

Gara din Kramatorsk, ținta unui atac cu rachete rusești

Rezistența ucraineană, atât în ​​capitală, cât și în marile orașe ale țării și alte zone strategice pe care conta Rusia, a forțat trupele ruse să dea înapoi, amânând cucerirea dorită și obligând conducerea militară rusă să schimbe strategia. Statele Unite, Ucraina și alte țări aliate cred chiar că armata rusă îl induce în eroare pe Putin, ascunzând informații despre înfrângeri în unele ofensive cheie pentru a obține victoria, de teama represaliilor.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a suspendat, joi, Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, cu majoritate și la cererea Statelor Unite, într-o decizie simbolică fără precedent din cauza atrocităților comise în Ucraina, în timp ce timp de săptămâni întregi lideri mondiali de seamă, precum președintele Joe Biden, l-au acuzat pe Vladimir Putin că este „criminal de război" pentru masacrul comis împotriva civililor pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei ruse.

Ultimul atac cu rachete rusești a avut loc vineri, împotriva unei gări aglomerate din orașul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, lăsând un bilanț de 39 de morți și o sută de răniți. Căile ferate sunt una dintre principalele rute de evacuare ale țării pentru milioane de oameni care fug de război de săptămâni întregi.

„Sunt atât de multe cadavre! Sunt copii, sunt numai copii!", s-a auzit strigătul unei femei ucrainene, înconjurată de valize și distrugeri după atacul rusesc, în această gară unde autoritățile estimau că în momentul atacului se aflau aproximativ 4.000 de persoane care încercau să fugă de război, informează Rador.