Teritoriul dintre Prut și Nistru, plin cu bombe. Geniștii Armatei Naționale, antrenați în misiuni de deminare

Teritoriul dintre Prut și Nistru, plin cu bombe. Geniștii Armatei Naționale, antrenați în misiuni de deminareGeniștii în misiune/Sursa foto: www.army.md

Republica Moldova. Teritoriul  dintre Prut și Nistru continue să fie plin de obiecte explozive rămase în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

De la începutul acestui an, geniștii militari au realizat 86 de misiuni de deminare. În urma acestora, 135 de obiecte explozive de diferite tipuri și 505 cartușe au fost distruse.

În luna iulie, geniștii Armatei Naționale au lichidat 45 de obiecte explozive și 500 de cartușe pe întreg teritoriul țării.

Aceștia au executat 15 misiuni de deminare în localitățile din raioanele Ștefan Vodă, Anenii Noi, Nisporeni, Hâncești, Cantemir, Ungheni, Orhei și Florești, dar și municipiul Chișinău.

Misiune periculoasă în localitatea Cioburciu, raionul Ștefan Vodă

Potrivit ofițerului superior din cadrul Serviciului Geniu, maior Ivan Cornegruța, una dintre cele mai periculoase intervenții a avut loc în localitatea Cioburciu, raionul Ștefan Vodă.

Misiune de deminare

Misiune de deminare/Sursa foto: army.md

Echipa Batalionului geniu, condusă de maior Gheorghe Rotari, a identificat și neutralizat patru proiectile de artilerie. La fel, a fost neutralizată o bombă de aruncător, șase grenade de mână, nouă focoase și 400 de cartușe. Acestea erau rămase în sol din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Obiectele explozive depistate de cetățeni în timpul lucrărilor agricole

În cele mai multe cazuri, obuzele și cartușele datează din cel de-al Doilea Război Mondial. Totodată, acestea sunt rămase din timpul conflictului armat de pe Nistru, din anul 1992.

Purtătorul de cuvânt al Ministerul Apărării, Maria Aramă, a specificat că în cele mai multe cazuri obiectele explozive sunt depistate de cetățeni în timpul lucrărilor agricole sau de construcții – săpături.

Misiune de deminare

Misiune de deminare/Sursa foto: army.md

„În cazul identificării obuzelor sau cartușelor, persoanele sunt îndemnate să contacteze imediat Serviciul 112 și să marcheze locul. Este important să nu atingeți muniţiile cu mâna sau cu alte obiecte. Totodată, nu loviți sau mişcați munițiile găsite, nu demontați focoasele sau alte componente și nu aruncați în foc obiectul exploziv”, a subliniat Maria Aramă.

Specialiștii atenționează că munițiile prezintă un risc sporit pentru viață, de aceea necesită a fi distruse în condiții de maximă securitate.