S-a schimbat legea. Sunt vizați românii care au terenuri agricole

S-a schimbat legea. Sunt vizați românii care au terenuri agricoleTerenuri agricole. Sursa foto: Andrii Yalanskyi | Dreamstime.com

Anunț pentru românii care au terenuri agricole. Pe data de 30 aprilie a fost publicată în Monitorul Oficial o nouă lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole. Cei care nu țin cont de prevederile noii legi trebuie să știe că va fi nul contractul de vânzare – cumpărare. Tranzacțiile vor fi nule dacă nu se plătește impozitul obligatoriu aferent acestor terenuri.

Noi reguli pentru cei cu terenuri agricole

Legea publicată în Monitorul Oficial are un nou articol care prevede clar obligația de plată a acestui impozit. Aliniatul (2) al articolului 16 din lege este cel care stipulează condițiile înstrăinării terenurilor agricole.

Terenuri agricole

Terenuri agricole. Sursa: Arhiva EVZ

„Înstrăinarea prin vânzare a terenurilor agricole situate în extravilan fără respectarea prevederilor art. 4(2) referitoare la obligația de plată a impozitului este interzisă și se sancționează cu nulitatea relativă.”, se stipulează în lege.

Cum se poate vinde un teren agricol

Un teren agricol se poate vinde înainte de împlinirea termenului de 8 ani de la cumpărare, dar doar cu obligația ce îi revine vânzătorilor de a plăti impozitul.Acest impozit reprezintă o cotă de 80% ce se aplică diferenței dintre valoarea terenurilor agricole de la data vânzării și cea de la data cumpărării. Valoarea terenurilor care fac obiectul tranzacției se stabilește de către camera notarilor publici.

Teren agricol

Terenuri agricole. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce cuprinde noua lege

Noua lege mai cuprinde și câteva aliniate noi care stipulează excepțiile cărora nu li se aplică actualele reglementări. „Terenurile agricole situate în intravilan și terenurile care formează un singur imobil, identificat printr-un singur număr cadastral, compuse parțial dintr-o suprafață majoritară aflată în intravilan, cu categoria de folosință curți/construcții, și parțial în extravilan, cu destinație agricolă, nu intră sub incidența prezentei reglementări.”, se arată în textul legii.

Cei care au de gând să încheie astfel de tranzacții trebuie să se asigure că respectă prevederile noii legi. În caz contrar, contractul de vânzare – cumpărare este declarat nul, iar tranzacția nu este valabilă, potrivit Fanatik.

Ne puteți urmări și pe Google News