Terasele, închise din nou? Orban pregătește măsuri radicale. Așa nu se mai poate
- Iulia Moise
- 19 iulie 2020, 13:24
În contextul creșterii alarmante a cazurilor noi de infectare cu virusul chinezesc, Guvernul se pregătește să adopte măsuri radicale.
Există discuții cu privire la închiderea teraselor după ora 23:00, începând cu data de 1 august. Aceasta ar fi o încercare de a încetini creșterea numărului de noi cazuri de coronavirus.
Măsura despre care discută Executivul condus de Ludovic Orban ar putea fi luată în contextul în care regulile de la terase nu sunt respectate, iar controalele nu sunt atât de eficiente pe cât spera premierul.
De asemenea, creșterea alarmantă a numărului persoanelor infectate cu coronavirus descurajează orice intenție de a menține programul pe tot parcursul nopții pe terasele și restaurantele din toată țara.
Inițial, Guvernul lua în calcul închiderea teraselor la ora 22:00, însă premierul ar fi propus ora 23:00, încercând să le ofere patronilor încă o oră în plus.
„În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare. Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a declarat, duminică, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Sursa citată mai informează că Ludovic Orban ar fi nemulțumit pentru că anumiți oameni din Guvern îi anunță pe patronii de terase înainte când urmează să fie efectuate controalele.
În ultimele zile, controalele au fost intensificate, însă nu au avut o rată de eficiență așteptată de Guvern.
Cu toate că numărul noilor cazuri de infectare cu virusul chinezesc a explodat, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu e cazul momentan să se revină la starea de urgență.
„Nu este cazul stării de urgenţă. Noi avem focare răzleţe în anumite judeţe, dacă e să mă refer la Argeş, Braşov, Galaţi, Prahova, Dâmboviţa, Bucureşti, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieşirea acestei legi, care a fost promulgată de preşedintelui României, apariţia în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creştere”, a declarat sâmbătă Nelu Tătaru,
În ceea ce privește redeschiderea școlilor, Nelu Tătaru susține că „E prematur să gândim (amânarea școlii - n.r.). Noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învăţământului şi diverse organizaţii în vederea reluării anului şcolar pe 15 septembrie. În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor. Evoluţia ulterioară ne va da şi măsura unor restricţii sau a altora”, a mai spus Nelu Tătaru.