Terapia psihologică pentru copiii cu autism - promisă oficial, dar inaccesibilă
- Geta Neacsu
- 3 iunie 2014, 02:25
Din această săptămână, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru, copiii care suferă de autism ar trebui să beneficieze de terapie psihologică gratuită pentru recuperare, după cum promiteau șefii din Sănătate.
Condiții greu de atins
Realitatea este cu totul alta, pentru că numărul psihologilor care ar putea îndeplini condițiile impuse pentru decontarea terapiei este infim. „Pe scurt: trebuie ca un medic specialist psihiatru să aibă contract cu casa de sănătate, iar el să fie cel care subcontractează unui psiholog partea de terapie. Acest psiholog trebuie acreditat de Colegiul Psihologilor. Ori numărul celor acreditați după această regulă este foarte mic, ca și al psihiatrilor care pot face contract cu asigurările”, comentează Carmen Ghenea, președintele Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburari în Spectrul Autist, care reprezintă 19 organizații ale părinților care au copii cu autism.
Federația solicită Ministerului Sănătații și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să clarifice condițiile în care se pot acorda aceste servicii: „Sunt mulți psihologi care nu au acreditarea de la Colegiu, însă sunt special pregătiți pentru a trata acești copii. Ei nu pot beneficia de decontare, conform regulilor impuse, decât dacă se înscriu în Colegiul Psihologilor și plătesc o taxă, proceduri de lungă durată. Apoi, cei care sunt înscriși în Colegiu s-ar putea să nu aibă rezultatele celor care au lucrat în ONG-uri cu acești copii”, adaugă Carmen Ghenea, care înaintează astăzi un memoriu la CNAS și MS.