Terapia durerii, gratuită pentru asigurați. Legea a fost promulgată
- Bianca Ion
- 3 iulie 2024, 14:21
Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii care acordă persoanelor asigurate dreptul la servicii medicale pentru "terapia durerii".
Terapia durerii, gratuită pentru asigurați. Legea a fost promulgată
Terapia durerii implică colaborarea între diverse specialități medicale, inclusiv neurologie, reumatologie, ortopedie, neurochirurgie, radiologie și recuperare medicală.
Legea adoptată de Parlament la începutul lunii iunie definește serviciile medicale pentru terapia durerii ca fiind totalitatea serviciilor medicale de diagnosticare, tratament și monitorizare a pacienților de toate vârstele, copii sau adulți, care suferă de dureri acute sau cronice. Scopul acestor servicii este să îmbunătățească calitatea vieții acestora prin controlul sau ameliorarea durerii.
„Asiguraţii au dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor ei, pentru recuperarea după boală şi pentru terapia durerii. În cazul asiguraţilor care beneficiază de serviciile medicale pentru terapia durerii, managementul durerii se realizează în cadrul medicinei bazate pe dovezi, în mod integrat şi interdisciplinar, pe baza ghidurilor de practică medicală, protocoalelor naţionale de practică medicală, protocoalelor operaţionale de practică medicală sau a protocoalelor terapeutice”, prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților.
Astfel, dreptul la servicii medicale pentru terapia durerii este inclus în ansamblul drepturilor asiguraților în cadrul asigurărilor sociale de sănătate, alături de dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, prevenirea complicațiilor și recuperarea medicală.
„Terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente”
„Când vorbim despre terapia durerii, ne referim la durerea cronică, iar investigația acesteia este, de cele mai multe ori, extrem de minuțioasă. Implică, pe de-o parte, echipe medicale multidisciplinare, medici de diferite specializări, care caută cele mai bune soluții terapeutice.
Pe de altă parte, terapia durerii presupune o întreagă paletă de tratamente care, multe dintre ele, nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări. Vorbim despre costuri, unele dintre ele mari sau chiar foarte mari, pe care pacienții nu le pot suporta. Și mă refer la investigații pe care nu le faci doar o singură dată și, gata, ți-a trecut durerea. Terapia este de lungă durată“, a explicat Radu Gănescu, președintele Asociației pacienților cu afecțiuni cronice, pentru Adevărul.
Terapia este o componentă-cheie în îngrijirea pacienților
Legea adoptată prevede un ansamblu de metode și tehnici specializate care au ca scop ameliorarea sau eliminarea durerii. Astfel, pacienții pot avea o funcționare îmbunătățită și o calitate mai bună a vieții lor.
Terapia, descrisă în literatura de specialitate ca o abordare multidisciplinară, implică colaborarea mai multor specialități medicale. Aceasta se bazează pe principii de tratament individualizat, concentrat pe nevoile pacientului.
Durerea este o senzație neplăcută care apare în urma unei leziuni, a unei boli sau a unui factor stresant, semnalând prezența unei probleme de sănătate și declanșând reacții de apărare ale organismului. Aceasta poate fi acută sau cronică, în funcție de durata și intensitatea ei.