Tentativa de asasinat care putea schimba istoria omenirii. Cum a scăpat ca prin minune un președinte al Americii

Tentativa de asasinat care putea schimba istoria omenirii. Cum a scăpat ca prin minune un președinte al Americii Joe Biden nu va fi obligat să depună mărturie. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pe data de 30 martie 1981, președintele SUA părăsea hotelul Hilton din Washington DC, când au fost trase asupra sa mai multe focuri de armă. 

Preşedintele american Ronald Reagan a fost împuşcat în piept pe 30 martie 1981 de John Hinckley, în timp ce părăsea Hilton Hotel din Washington. Alte trei persoane oficiale au fost rănite, atentatorul, apropiat familiei vicepreşedintelui George Bush, fiind declarat ulterior iresponsabil.

John Hinckley jr. a tras cu un revolver 22 cu gloanțe asupra președintelui și a echipei sale de securitate. Reagan a fost rănit când unul dintre gloanțe a ricoșat din limuzină. Reagan s-a ales cu un plămân perforat şi o puternică hemoragie internă, plus o altă rană în braţul drept.

De ce a recurs John Hinckley la acest gest disperat

Secretarul de presă James Brady, agentul serviciilor secrete Timothy McCarthy și polițistul Thomas Delahanty au fost, de asemenea, răniți în timpul atacului. Rănile președintelui Reagan nu au fost observate până când a început să tușească sânge. Apoi a fost dus la Spitalul Universitar George Washington. După douăsprezece zile în spital, a putut să se întoarcă la Casa Albă cu un nou angajament de a schimba relația dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa foto: reaganlibrary.gov.

Motivaţia lui Hinckley a fost cel puţin bizară: o obsesie erotică legată de actriţa Jodie Foster şi o criză de identitate în urma căreia Hinckley se credea personajul jucat de Robert De Niro în filmul Taxi Driver.

Ce s-ar fi întâmplat dacă Ronald Reagan  ar fi fost ucis

Hinckley jr. este şi astăzi închis într-un spital pentru pacienţi cu afecţiuni mentale. Dacă gestul său ar fi reuşit, George H.W. Bush ar fi devenit președinte cu opt ani mai devreme, dar nu se ştie dacă ar fi reuşit să salveze economia americană precum au făcut-o celebrele măsuri denumite Reagonomics în amintirea lui Reagan.

Nici nu se ştie nici dacă ar fi reuşit să pună presiune pe Uniunea Sovietică cum a făcut acesta, la fel cum nu se ştie dacă ar fi reuşit să-l convingă pe Gorbaciov să dărâme Zidul Berlinului. relatează reaganlibrary.gov.