Salman Rushdie este cel care a scris lucrarea „Versetele satanice”, motiv pentru care a fost amenințat cu moartea încă din 1988. Acele versete invocate de Rushdie, extrase din vechiul Coran, ar fi făcut referire la ritualul rugăciunii către trei zeități păgâne adorate la Mecca. Vineri, scriitorul a fost atacat în timp ce se afla pe o scenă din New York, conform presei internaționale.
Update, 14 august: Scriitorul Salman Rushdie a fost deconectat de la ventilator și poate vorbi din nou. Agentul său a declarat că scriitorul și-a revenit parțial.
În urma atacului, Rushdie are nervii secționați la un braț și a suferit leziuni la ficat. Totodată, scriitorul ar putea pierde un ochi. Hadi Matar, bărbatul de 24 de ani care l-a înjunghiat pe Rushdie de cel puțin 10 ori, a pledat nevinovat pentru tentativă de omor și a fost arestat preventiv fără cauțiune.
Update 13 august: Agentul lui Salman Rushdie a declarat că „veștile nu sunt bune” după ce autorul a fost înjunghiat la un eveniment în statul New York, informează BBC. „Salman își va pierde probabil un ochi, nervii din braț i-au fost secționați, iar ficatul i-a fost afectat", a declarat agentul său.
Update: Scriitorul Salman Rushdie a supraviețuit atacului, a transmis Kathy Hochul, guvernatorul statului american New York. Salman Rushdie primește îngrijri medicale, fiind rănit în zona gâtului.
Știre inițială: Poliția din comitatul Chautauqua, acolo unde scriitorul Salman Rushdie urma să susțină un discurs, a transmis că o persoană a fost înjunghiată, însă fără a confirma dacă victima este Salman Rushdie sau o altă persoană.
Salman Rushdie a fost atacat în timp ce se pregătea să susțină un discurs la New York
Scriitorul cu origini indiene este câștigător al Booker Prize și are vârsta de 75 de ani. Acesta a fost condamnat la moarte de ayatolahului Ruhollah Khomeini, fost lider suprem al Iranului, tocmai din pricina lucrării sale, considerată blasfemitoare la adresa religiei islamice.
Conform declarațiilor unui reporter al Associated Press, martor al incidentului, un bărbat s-a repezit asupra scenei de la Chautauqua Institution, rănindu-l pe Rushdie chiar când acesta se pregătea să ia cuvântul. Ulterior, agresorul a fost imobilizat.
Salman Rushdie, condamnat la moarte pentru publicarea unei cărți despre satanism
În anul 1989, un tribunal islamic iranian decidea să-l condamne la moarte pe scriitorul britanic originar din India, asta pentru că Salman Rushdie a publicat romanul „The Satanic Verses” (Versetele satanice).
În 1990, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa (edict), cerând uciderea lui Salman Rushdie. Liderul suprem al Iranului dădea și o recompensă de circa 3 milioane de dolari pentru orice criminal care reușește să-l ucidă pe scriitorul incomod.
Deși Guvern Iranului s-a delimitat de decretul emis de Khomeini, presiunile asupra lui Rushdie nu s-au oprit. În anul 2012, o fundație religioasă iraniană obscură anunța că oferă o recompensă între 2,8 - 3,3 milioane de dolari celui care va reuși să-l lichideze pe Rushdie, conform G4media.ro.
Religia, o amenințare la adresa libertății
În ianuarie 2015, imediat după asaltul terorist asupra redacției Charlie Hebdo, scriitorul britanic de origine indiană dădea publicității un mesaj cutremurător: „Religia, o formă medievală de abandonare a raţiunii, devine o ameninţare reală la adresa libertăţilor lumii, atunci când se combină cu armele moderne (…)
Acest totalitarism religios a provocat o mutaţie mortală în inima Islamului şi vedem consecinţele tragice astăzi, la Paris. Sunt alături de Charile Hebdo şi aşa trebuie să fim cu toţii, pentru a apăra arta satirei care a fost întotdeauna o forţă a libertăţii împotriva tiraniei, necinstei şi prostiei. Respectul pentru religie a ajuns să însemne teama de religie. Religia, la fel ca alte idei, merită să fie criticată, satirizată şi, da, tratată fără teamă cu lipsă de respect”, spunea Salman Rushdie în 2015.