Tensiunile continuă în Georgia. Șeful statului se opune „legii agenților străini”
- Mădălina Sfrijan
- 19 mai 2024, 10:46
Noi tensiuni în Georgia. Preşedinta Salome Zurabişvili se opune prin veto legii care a generat proteste masive în acest stat. Potrivit oficialului, aceasta contravine constituției și nu ar trebui adoptată.
Conflicte în Georgia. Legea „agenților străini”, motiv de dispută
Președinta acestui stat s-a opus prin veto „legii ruse”. Odată cu aceste norme, ONG-urile care primesc finanțare din străinătate, ar putea fi obligate să declare că deservesc interesele unei puteri străine. Mai mult, acestea ar urma să fie supuse unui control administrativ.
„Astăzi, am pus un veto (...) la legea care este rusă în esenţa sa şi care contravine Constituţiei noastre”, a spus Salome Zurabişvili.
Legea ar putea fi adoptată
Șeful statului georgian se află în conflict cu guvernul. Astfel, partidul aflat la putere, inițiator al legii, a transmis că dispune de suficiente voturi pentru adoptarea noilor norme.
Textul aprobat de parlament este aspru criticat pe scena politic. Numeroase voci susțin că legea urmărește să îndepărteze Georgia de Uniunea Europeană și să o apropie de Rusia.
Georgia, cuprinsă de proteste legate de noua lege
La începutul acestei săptămâni, Parlamentul Georgiei a aprobat, legea „agenților străini”. Opoziția susține că aceasta este de inspirație rusească și reprezintă o „amenințare la adresa eforturilor țării de integrare în comunitatea euro-atlantică”.
Noua lege a provocat manifestații la Tbilisi, iar tensiunile au escaladat după votul final din parlament. Totodată, Comisia Europeană și ONU au condamnat decizia guvernului georgian.
Mai mult, înaintea votului final, parlamentarii Visului Georgian și cei ai opoziției s-au încăierat în parlament. În imaginile apărute în presa din acest stat, deputații, atât bărbați, cât și femei, au fost surprinși împingându-se și lovindu-se reciproc.
Totodată, mii de tineri au luat parte la protestele de lângă clădirea parlamentului. Autoritățile georgiene au recurs la arestări pentru restabilirea ordinii publice. Pe lângă Uniunea Europeană, Statele Unite au condamnat legea, menționând că una similară este folosită de Vladimir Putin.