Rusia a anunţat luni că suspendă inspecţiile americane prevăzute la siturile sale militare în cadrul tratatului Noul Start. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) rus a argumentat că a luat această măsură ca răspuns la acțiunile Washingtonului.
Rusia a informat oficial SUA că a decis suspendarea inspecțiilor pe bază de reciprocitate cu America, adăugând că toate instalaţiile sale supuse inspecţiilor în cadrul tratatului New Start vor fi „temporar exceptate”.
Este vorba mai ales de baze de lansare a rachetelor, precum şi de baze aeriene şi navale unde sunt desfăşurate rachete nucleare.
Rusia suspendă inspecțiile reciproce cu SUA la bazele nucleare
„Federaţia Rusă este obligată să recurgă la această măsură (...) din cauza realităţilor existente, ce creează avantaje unilaterale pentru SUA şi privează Rusia de dreptul său de a efectua inspecţii pe teritoriul american”, a adăugat MAE rus.
Rusia a mai explicat că a fost nevoită să recurgă la această măsură ca rezultat al instanței Washingtonului de a relua acțivitățile de inspectare pe baza unor condiții care nu țin cont de realități.
Diplomaţia rusă menţionează în special dificultăţile legate de deplasările inspectorilor ruşi şi de eliberare a vizelor provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei din cauza conflictului ucrainean.
Anunţul intervine în plină ofensivă rusă în Ucraina, lansată pe 24 februarie şi despre care Moscova afirmă că este o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
„Inspectorii americani şi membri de echipaj ai avioanelor lor nu au dificultăţi similare”, a susținut Rusia, asigurând că țara „apreciază în mare măsură rolul unic” al tratatului Noul Start în relaţiile dintre Moscova şi Washington în domeniul nuclear şi că odată reglementate problemele legate de inspecţii îşi va anula „imediat” decizia anunţată, potrivit Agerpres.
Tratatul Noul Start
Tratatul Noul Start, încheiat în 2011 şi prelungit în 2021 pe o perioadă de cinci ani până la 4 februarie 2026, obligă SUA şi Rusia la limite verificabile pentru ICBM (rachete balistice intercontinentale), SLBM (rachete balistice lansate de pe submarine) şi bombardiere grele, dotate cu arme nucleare.
Tratatul este un acord pentru reducerea armelor nucleare între SUA și Rusia și stabilește o limită a focoaselor strategice desfășurate, potrivit nti.org.