MAE rus susţine că, în primul tur al alegerilor locale din Republica Moldova, observatorii internaţionali au încercat să ascundă mai multe nereguli. Printre acestea: calitatea listelor electorale, manipularea prin legislaţia electorală în ajunul scrutinului, tipărirea buletinelor de vot în număr mult mai mare decât cel al alegătorilor, relatează Agerpres.
MAE aminteşte că, la început, Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova a anunţat că, până în dimineaţa zilei de 6 iunie, au fost procesate 99% din buletinele de vot şi candidatul opoziţiei, Igor Dodon, a obţinut peste 52% din voturi, iar ulterior informaţia a fost retrasă de pe fluxurile de ştiri. Abia în a doua parte a zilei, au apărut noi anunţuri ale Comisiei Electorale Centrale, în care se afirma că Dodon nu va obţine majoritatea voturilor şi că va avea loc al doilea tur de scrutin, spun oficialii ministerului de la Moscova.

Autorităţile moldovene ripostează

Ca răspuns la acest acuzaţii, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAIE) din Republica Moldova acuză Ministerul rus de Externe că se bazează "pe informaţii eronate şi publicaţii tendenţioase din presă", care nu reflectă situaţia reală. Diplomaţii moldoveni speră că ruşii "se vor conduce după fapte concrete, documentate oficial", altfel declaraţiile ar putea fi interpretate ca imixtiune în treburile interne ale unui stat sau "încercări de susţinere făţişă a unui candidat electoral".