Tensiuni majore în Marea Neagră. Rusia acuză SUA de acțiuni „agresive”

Zona Odessa - Marea Neagră ar putea decide soarta războiului. Sursa: arhiva EVZ

Rusia acuză SUA de acțiuni „agresive” în zona Mării Negre. Astfel, ministerul rus al Apărării a afirmat vineri că armata americană desfăşoară activităţi agresive în regiunea Mării Negre, creând o ameninţare la adresa stabilităţii regionale şi strategice.

Într-un comunicat citat de Interfax, ministerul a precizat că a detectat în ultimele 24 de ore şase aeronave ale NATO angajate în zboruri de recunoaştere deasupra Mării Negre.

Joi, ministerul rus a anunţat că a ridicat de la sol un avion de vânătoare pentru a intercepta un avion spion britanic care acţiona în apropierea peninsulei Crimeea, anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, afirmând că incursiunea britanică face parte dintr-o intensificare mai amplă a activităţii militare a Statelor Unite şi aliaţilor în regiunea Mării Negre.

Tot săptămâna aceasta, marţi, Ministerul Apărării rus a acuzat SUA de crearea unei forţe militare multinaţionale în Marea Neagră în apropierea coastelor Rusiei, ceea ce Moscova consideră a fi un „factor destabilizator'' în regiunea limitrofă Ucrainei.

Un alt obiectiv al sporirii prezenţei militare a statelor NATO în Marea Neagră ar fi „controlul militar al teritoriului Ucrainei'', a susţinut în declaraţia oficială de marţi generalul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt militar rus.

Flota rusă va desfăşura la rândul ei exerciţii în zonă

Konaşenkov a denunţat prezenţa în porturile georgiene a USS Mount Whitney, nava amiral a Flotei a Şasea americane, a distrugătorului USS Porter, care a intrat în Marea Neagră la sfârşitul lunii octombrie, şi a navei cisternă John Lenthall.

Generalul rus a mai spus că la manevrele aliate participă contingente din Turcia, Ucraina, Bulgaria, Georgia şi România şi că este „evident” că aceste manevre caută să studieze un posibil „teatru de operaţiuni în cazul în care Kievul pregăteşte o soluţie militară în sud-estul” Ucrainei, o referire la Donbas.

Konaşenkov a vorbit şi despre zborurile efectuate de bombardierele strategice americane B-1B care s-au apropiat la o distanţă de până la 100 de kilometri de frontiera rusă.

Recent, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a considerat drept posibilă „orice provocare” din partea NATO, sugerând o legătură între exerciţiile NATO şi încercările de a testa sistemele de apărare ale Rusiei în zona Mării Negre, şi a menţionat că flota rusă va desfăşura la rândul ei exerciţii în zonă.