NATO ar putea pune rachete cu rază lungă în România. Mișcarea, venită pentru a slăbi flota rusă din Marea Neagră

NATO ar putea pune rachete cu rază lungă în România. Mișcarea, venită pentru a slăbi flota rusă din Marea Neagră

Capacitatea de a amenința flota rusă a Mării Negre, cu baza la Sevastopol, ar trebui să fie plasată în centrul strategiei NATO pentru regiunea pontică, susține Dr. Harlan Ullman, analistul influentului thinh-tank Atlantic Council de la Washington.

Expertul american, un fosdt ofițer de marină, susține că pentru a realiza acest obiectiv, NATO ar putea să amplaseze de rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune în România, Turcia sau Bulgaria.

Potrivit lui Ullman Marea Neagră este de o importanță vitală pentru Rusia, fiind poarta de ieșire către Orientul Apropiat și chiar către Asia, via Canalului Suez.

NATO neglijează securitatea Mării Negre?

Experții și chiar oficialii NATO nu acordă suficientă atenție vulnerabilităților Rusiei în zona Mării Negre, crede Ullman, amintind că în regiune sunt trei state NATO (România, Bulgaria și Turcia), dar și două țări partenere care aspiră la aderarea la alianța transatlantică (Ucraina și Georgia), afirmă analistul. Mai mult, în ciuda eforturilor depuse în ultimii ani, forțele ruse din Marea Neagră sunt în continuare dotate în mare parte cu armament care datează din perioada Războiului Rece.

Ne puteți urmări și pe Google News

Harlan Ullman a mai subliniat că alianța transatlantică pare că neglijează securitatea zonei Mării Negre, neavând o strategie cuprinzătoare, ceea ce face ca acțiunile occidentale din zonă să fie fragmentare.

E nevoie și de  inițiative economice

O astfel de strategie ar trebui să includă atât inițiative economice, cât și politice, analistul fiind de părere că NATO nu ar trebui să provoace Rusia, ci să exercite mai multă presiune asupra Moscovei pentru a se asigura că Marea Neagră nu este folosită de Kremlin ca o platformă pentru lansarea de acțiuni perturbatoare în alte regiuni, cum ar fi Marea Mediterană sau Orientul Mijlociu.

În opinia lui Ullman, alianța ar trebui să realizeze un sistem de apărarede tip „porc spinos”, în zona Mării Negre, care să se bazeze pe mijloace defensive cu costuri reduse, drone, rachete și mine navale. Un astfel de sistem defensiv ar demonstra seriozitatea NATO în ceea ce privește apărarea respectivei regiuni, a subliniat el, în cadrul unui eveniment organizat de Consiliul Atlantic.

Din punct de vedere economic, Ullman propune dragarea Dunării și îmbunătățirea portului Constanța din România cu scopul consolidării legăturilor pe apă între țările NATO și zonele situate la est de Marea Neagră, în primul rând Georgia.

De asemenea, NATO ar trebui să ia măsuri pentru a contracara acțiunile de dezinformare și război electronic lansate de Moscova, care, potrivit fostului ofițer american, sunt probabil mai periculoase în acest moment decât forțele militare ruse, notează umbrela-strategica.ro.