Nimeni nu așteaptă ca Israelul să se alăture boicotului diplomatic condus de Statele Unite asupra Jocurilor Olimpice de iarnă din China de anul viitor, a declarat un oficial israelian. Oficialul a descris boicotul diplomatic al jocurilor drept „bizar” și a adăugat că „Echipa Israelului se încălzește deja pe margine”.
Statele Unite își vor susține atleții de acasă. Săptămâna aceasta, Casa Albă a anunțat că nici un oficial guvernamental american nu va participa la Jocurile Olimpice de la Beijing de anul viitor, inclusiv la ceremoniile de deschidere și de închidere, în semn de protest față de recordul Chinei în domeniul drepturilor omului.
Boicotul american al jocurilor, care va avea loc în februarie, nu include sportivii din echipa Statelor Unite. Este mai degrabă o pretenție diplomatică care nu va avea impact asupra evenimentelor sportive în sine. Nu este clar dacă SUA le-a cerut aliaților săi apropiați, inclusiv Israelului, să facă un pas similar.
„Atleții din echipa SUA au sprijinul nostru”, a spus secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Haaretz. „Îi vom susține de acasă.” Explicând decizia administrației Biden, Psaki a citat „genocidul în curs și crimele împotriva umanității în Xinjiang și alte abuzuri ale drepturilor omului” ale Chinei. Ea a adăugat că administrația nu a dorit să împiedice sportivii americani să concureze, dar totuși a vrut să semnaleze dezaprobarea față de acțiunile Chinei.
După anunțul SUA, Australia a fost primul aliat al SUA care s-a alăturat boicotului. Prim-ministrul din Australia, Scott Morrison, la fel ca și președintele Joe Biden, a subliniat că, în timp ce sportivii australieni vor participa la jocuri, diplomații și oficialii guvernamentali australieni nu vor participa. Decizia de a se alătura boicotului Statelor Unite „nu a fost surprinzătoare”, a spus el, având în vedere tensiunile tot mai mari din ultimele luni între China și Australia.
Implicarea Chinei
Ambasada Chinei din Canberra a răspuns că „succesul Australiei la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing depinde de performanța sportivilor australieni, nu de prezența oficialilor australieni și de pozițiile politice ale unor politicieni australieni”.
Semnând că nu se va alătura boicotului american, Israelul și-ar putea dezamăgi cel mai apropiat aliat. Problema relațiilor dintre Israel și China a fost o sursă de tensiuni între Washington și Ierusalim în ultimii ani, în special când vine vorba de implicarea Chinei în proiecte majore de infrastructură din Israel.
Luna trecută, președintele Israelului, Isaac Herzog, a avut o conversație telefonică cu președintele chinez Xi Jinping, prima de când Herzog a preluat mandatul la începutul acestui an. Apelul a fost descris ca fiind „prietenos” și a avut loc după semnalele repetate venite din partea oficialilor americani că se așteaptă ca Israelul să fie alături de Statele Unite în disputa cu Beijingul.
Apelul a venit la doar câteva zile după ce Biden și Xi au purtat o conversație de trei ore în care au convenit să asupra unor înțelegeri în timp ce națiunile lor sunt într-o competiție din ce în ce mai dificilă.