Evenimentul Zilei > EVZ Special > Tensiuni în Guvern. Cîțu a răbufnit după ce a descoperit legături suspecte între PSD și un membru al Cabinetului
Tensiuni în Guvern. Cîțu a răbufnit după ce a descoperit legături suspecte între PSD și un membru al Cabinetului

Tensiuni în Guvern. Cîțu a răbufnit după ce a descoperit legături suspecte între PSD și un membru al Cabinetului

Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor Publice, este acuzat de relații apropiate cu PSD. Mai mult decât atât, liberalul reangajează politicieni pe care Florin Cîțu i-a înlăturat din funcții. Tensiunile între premier și reprezentantul Ministerului Finanțelor iau amploare.

Premierul Florin Cîțu este nemulțumit de liberalul Alexandru Nazare, aflat la conducerea ministerului Finanțelor Publice. Unul dintre motive este reprezentat de faptul că Alexandru Nazare colaborează la nivelul ministerului cu angajați care au relații apropiate cu Partidul Social-Democrat, au informat surse politice ale G4Media.

Între liberalul Florin Cîțu și ministrul Finanțelor Publice se iscă tensiuni. Premierul este deranjat de absența în spațiul public a demnitarului liberal Alexandru Nazare, dar mai mult decât atât, se pare că acesta apelează la persoane apropiate PSD-ului, printre care și Darius Vâlcov (PSD), fost ministru al Finanțelor și pe care Florin Cîțu îl înlăturase din funcție, anul trecut.

Nazare are relații apropiate cu PSD

Premierul i-ar fi reproșat lui Alexandru Nazare că l-a ales pe post de consilier personal pe Mihai Diaconu, despre care se știe că este un apropiat al social-democratului Darius Vâlcov, etichetat drept eminența cenușie a PSD în perioada lui Liviu Dragnea

Actualul consilier personal al ministrului a fost înlocuit în poziția de secretar general, pe fondul reorganizării ministeriale realizate de premierul Florin Cîțu, iar decizia în cauză a fost atacată ulterior de către Diaconu și alți angajați ai instanțelor de contencios administrativ.

Politicienii înlăturați de Cîțu sunt reangajați de Nazare

Un alt politician înlăturat de către premier, dar reangajat de liberalul Alexandru Nazare este Ciprian Badea, fost lider al direcției juridice din Ministerul Finanțelor. Ciprian Badea a fost numit în funcția amintită tot de către PSD, iar reapariția politicianului în minister l-a deranjat de Cîțu.

Numirile făcute de Nazare la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), companie controlată de Ministerul Finanțelor, sunt și ele motiv de nemulțumire pentru Cîțu, potrivit surselor G4Media.ro.

Luna trecută, Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor în guvernul Boc, a devenit membră în Consiliul de Administrație al FNGCIMM. Numirea ei în CA amintit nu este neapărat o surpriză, dacă ne reamintim că ea este cea care l-a lansat în politică pe liberalul Alexandru Nazare, prin anii 2000.

Ion Ariton, fost ministru al Economiei în guvernul Boc, numit și el în CA al FNGCIMM l-a deranjat pe premier. Ariton a fost trimis în judecată în dosarul Gala Bute, însă a fost achitat. Ariton este acum membru PMP, dar a fost și membru al partidului liberal.

Badea și Diaconu s-au trezit cu posturi suspendate

Potrivit poziției transmise de către Ministerul Finanțelor, reprezentat de liberalul Alexandru Nazare, Ciprian Badea, reangajat în minister de către Nazare, are raportul de serviciu suspendat și nu mai ocupă nicio funcție în ministerul în cauză. Aceeași măsură i s-a aplicat și lui Diaconu, care de la 1 iunie nu va mai ocupa funcția de consilier personal al liberalului Nazare.

„Menționăm că, așa cum prevede Codul administrativ, funcționarii publici trebuie să își desfășoare activitatea cu profesionalism și imparțialitate, criteriile de evaluare pentru accesul în funcții publice fiind clar enumerate la art 368.

Majoritatea funcționarilor angajați în cadrul Ministerului de Finanțe și ANAF, inclusiv cei care dețin funcții de conducere, și-au desfășurat activitatea sub guvernări succesive, de orientări politice diferite.

  1. Referitor la raporturile de serviciu ale dlui. Badea cu Ministerul de Finanțe, facem următoarele precizări:
  • Acesta a fost angajat în cadrul Ministerului de Finanțe ca urmare a promovării unui concurs organizat de ANFP în anul 2006 pentru funcția de director general al Direcției Generale Juridice.
  • Din acel moment a condus neîntrerupt Direcția Generală Juridică atât ca director general cât și ca Secretar general/Secretar general adjunct (martie 2012 – iulie 2014)

* La momentul actual,  dl. Badea are raportul de serviciu suspendat de drept cu Ministerul Finanțelor de la data de 1 iunie 2020 și nu ocupă nicio funcție în cadrul acestui minister.

  1. Referitor la raporturile de serviciu ale dlui. Diaconu cu Ministerul de Finanțe, facem următoarele precizări:
  • Diaconu a devenit funcționar public încadrat definitiv în cadrul Ministerului Finanțelor Publice în urma promovării unui concurs organizat de ANFP în anul 2016, pntru funcția de șef serviciu.
  • Din momentul în care a devenit funcționar public în cadrul Ministerului de Finanțe, Diaconu a mai exercitat, cu caracter temporar, funcțiile de director general adjunct, secretar general adjunct și secretar general în perioadele: iunie 2017 – februarie 2018; februarie 2018 – noiembrie 2019; noiembrie 2019 – iunie 2020.

* La momentul actual, dl. Diaconu are raportul de serviciu suspendat de drept cu Ministerul Finanțelor începând cu data de 1 iunie 2020. Precizăm că dl. Diaconu are o experiența în administrația publică de 12 ani, dintre care 5 ani în cadrul Ministerului Finanțelor, fiind absolvent al Facultății de Administrație Publica, Universitatea București. Dl. Diaconu ocupă funcția de consilier personal al ministrului începând cu data de 15 februarie 2021″,