Dacă Occidentul trimite trupe în Ucraina pentru a consolida poziția acestei țări, pe fondul rapoartelor despre o acumulare de trupe rusești la graniță, Kremlinul anunță că va fi forțat să ia măsuri”.
Volodimir Zelenski, președintele ucrainean a acuzat joi Rusia că masează trupe la frontieră și că SUA s-au angajat să sprijine Ucraina în cazul unei „agresiuni” rusești.
Tensiuni la frontiera dintre Ucraina și Rusia
„Nu există nicio îndoială că un astfel de scenariu ar duce la o creștere suplimentară a tensiunilor în apropierea frontierelor Rusiei. Desigur, acest lucru ar necesita măsuri suplimentare din partea rusă pentru a-și asigura securitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
El a refuzat să precizeze despre ce măsuri este vorba. Peskov a susținut că Rusia nu face nicio mișcare pentru a amenința Ucraina.
„Rusia nu amenință pe nimeni, nu a amenințat niciodată pe nimeni”, a spus el, acuzând pe de altă parte forțele armate ale Ucrainei de provocări „multiple”.
Conflictul din estul Ucrainei a izbucnit în 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea.
Săptămâna aceasta, Moscova și Kievul s-au învinovățit reciproc pentru creșterea violențelor dintre forțele guvernamentale și separatiștii susținuți de Kremlin din estul Ucrainei.
Rusia avertizată de SUA
Statele Unite au avertizat joi Rusia împotriva oricărei încercări de intimidare a Ucrainei, în urma mişcărilor de trupe ruse de la frontiera ucraineană.
„Suntem absolut îngrijoraţi de escaladările recente ale actelor agresive şi provocatoare ale Rusiei în estul Ucrainei”, a spus purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.
„Ne opunem oricărui act agresiv care are ca scop intimidarea sau ameninţarea partenerului nostru, Ucraina”, a adăugat el.
Pentagonul este în alertă în contextul intensificării activităţilor Rusiei în Europa de Est şi Arctica în această săptămână, o nouă provocare pentru administraţia Biden, au afirmat miercuri oficialităţi militare americane.
Comandamentul forţelor americane în Europa a ridicat alerta până la nivelul maxim după reluarea confruntărilor dintre armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi, ce a marcat încălcarea încetării focului din iunie 2020, şi după ce forţele ruse au început să consolideze zona frontierei cu echipament militar, scrie digi24.ro.