Tensiunea urcă şi mai mult între cele două Corei: „Mai multe drone nord-coreene au invadat spaţiul nostru aerian”

Tensiunea urcă şi mai mult între cele două Corei: „Mai multe drone nord-coreene au invadat spaţiul nostru aerian” Sursa: Alexander Khitrov | Dreamstime.com

Coreea de Sud şi-a acuzat luni vecinul nord-coreean că a trimis mai multe drone la frontiera inter-coreeană, determinând-o să trimită avioane de luptă să le doboare.

Această preasupusă incursiune în spaţiul aerian sud-coreean a fost prima în ultimii cinci ani şi are loc după o serie de teste cu armament ale Phenianului.

Statul major interarme sud-coreean (JCS) a arătat că armata a "detectat mai întâi un dispozitiv aerian fără pilot nord-coreean în jurul spaţiului aerian de la Gimpo la ora 10:25" (01:25 GMT) şi a "ripostat imediat".

"Este o acţiune clar de provocare în cursul căreia Coreea de Nord a invadat spaţiul nostru aerian", le-a declarat un ofiţer al statului major jurnaliştilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit armatei sud-coreene, incursiunea a determinat tiruri de avertisment din partea Seulului, care a trimis avioane de vânătoare şi elicoptere de luptă sud-coreene să doboare cinci drone, dintre care una a ajuns în spaţiul aerian aproape de Seul.

Unul din aparatele sud-coreene, un avion de vânătoare KA-1, s-a prăbuşit apoi în comitatul Hoengseong, mai la est, potrivit agenţiei de presă Yonhap.

Armata nu a arătat dacă dronele au fost doborâte sau au trecut înapoi frontiera dintre cele două Corei, care este considerată printre zonele cele mai securizate din lume.

Armata sud-coreeană a desfăşurat propriile mijloace de recunoaştere - cu şi fără echipaj - în zonele situate în proximitate şi în nordul liniei de demarcaţie militare pentru a lua "măsurile adecvate".

"Am făcut acţiuni de recunoaştere şi activităţi operaţionale, în special fotografiind principalele instalaţii militare inamice", a declarat oficialul

JCS. "Armata noastră va continua să răspundă aprofundat şi hotărât unor asemenea provocări ale Coreii de Nord", a adăugat el.

Zborurile au fost temporar suspendate pe cele două aeroporturi internaţionale ale ţării, Gimpo şi Incheon, aproape de capitală, timp de circa o oră, la cererea armatei, potrivit Yonhap, care citează un oficial al ministerului sud-coreean al Transporturilor.

Potrivit Yang Moo-jin, profesor la Universitatea de studii nord-coreene de la Seul, este prima dată când zboruri sud-coreene au fost suspendate din cauza "apariţiei de drone nord-coreene".

"Ţinând cont de slabul nivel de dezvoltare al dronelor în Coreea de Nord, este puţin probabil ca ele să fie dotate cu capacităţi de atac utilizate în războaiele moderne", a arătat cercetătorul, estimând că ele au fost trimise să spioneze. "Presupunem că au venit în regiunea noastră pentru un antrenament de recunoaştere", a adăugat el.

Îngrijorare tot mai mare

Este prima dată în ultimii cinci ani când drone nord-coreene survolează spaţiul aerian sud-coreean.

Această incursiune are loc într-un context de tensiune crescută, când Phenianul a realizat o serie de teste cu armament fără precedent în acest an şi în special a testat racheta sa balistică intercontinentală cea mai puternică până astăzi.

Săptămâna trecută, Phenianul a tras şi două rachete balistice cu rază scurtă şi a afirmat că a dezvoltat noi capacităţi pentru a lua imagini din spaţiu cu ajutorul unui satelit spion pe care se pregăteşte să-l pună la punct până în aprilie 2023.

Utilizarea de drone de către Coreea de Nord este subiect de îngrijoare tot mai mare pentru Seul, dar Phenianul neagă orice implicare şi îşi acuză vecinul de la Sud că fabrică dovezi.

În 2017, armata de la Seul a tras lovituri de avertisment către un obiect ce a pătruns în spaţiul aerian al ţării din Coreea de Nord.

Un an mai devreme, soldaţii nord-coreeni au tras lovituri de avertisment în direcţia unei drone nord-coreene care se presupunea că a traversat zona vestică a graniţei, cea mai sensibilă.

În septembrie 2015, Coreea de Sud a declanşat o alarmă antiaeriană. Ea a trimis un elicopter de atac şi un avion de vânătoare pentru a urmări o dronă care a trecut frontiera, fără succes, potrivit lalibre.be

În 2014, un pescar sud-coreean a găsit resturile unei drone nord-coreene în plasa sa lângă o insulă la graniţa contestată, în Marea Galbenă.

(Traducerea Rador)