Tensiunea atinge cote maxime, Ucraina este în pericol. Informații îngrijorătoare de la serviciile secrete ucrainene

Zona Odessa - Marea Neagră ar putea decide soarta războiului. Sursa: arhiva EVZ

Ministrul de Externe al Ucrainei a avertizat Rusia că un atac asupra țării sale ar provoca „pierderi politice, economice și umane” și ar fi prea costisitor. Rusia și-a consolidat forțe în apropierea graniței cu Ucraina, iar Kievul, Statele Unite și NATO și-au exprimat îngrijorarea cu privire la un posibil atac rusesc - o sugestie pe care Kremlinul a respins-o ca fiind falsă.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat într-un emisiune televizată că: „Nu încercăm să ghicim ce este în capul lui Putin. Lucrăm pentru a-i oferi o înțelegere clară – un nou atac asupra Ucrainei va fi prea costisitor, așa că este mai bine să nu o facem”. Acesta a spus că principalul obiectiv al Kievului este să împiedice Rusia de la „acțiuni agresive”. De asemenea, a adăugat: „Pentru a face acest lucru, Moscova trebuie să înțeleagă clar ce pierderi politice, economice și umane va suferi în cazul unei noi agresiuni”.

Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei a declarat în acest weekend pentru Military Times că Rusia avea peste 92.000 de militari în jurul granițelor Ucrainei și se pregătește pentru un atac până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie. Ucraina, care dorește să adere la alianța militară NATO, a primit la începutul acestui an un lot de muniție și rachete Javelin americane, stârnind critici din partea Moscovei.

Marți, marina ucraineană a primit două foste ambarcațiuni de patrulare a Gărzii de Coastă a SUA, ca parte a pachetului de asistență de 2,5 miliarde de dolari pentru Ucraina. Legăturile Ucrainei cu Rusia s-au prăbușit în 2014, după ce Moscova i-a susținut pe separatiștii care s-au ridicat în estul Ucrainei și au preluat controlul asupra teritoriului pe care Kievul îl dorește înapoi. Kievul spune că aproximativ 14.000 de oameni au fost uciși în luptele de atunci.

Răspunzând acuzațiilor, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe a spus că Rusia nu a întors spatele discuțiilor cu Franța, Germania și Ucraina despre cum să implementeze un acord de pace în estul Ucrainei. Ministerul rus de externe a făcut, la începutul acestei luni, pasul de a publica o serie de scrisori diplomatice pe care le-a schimbat cu Germania și Franța pentru a încerca să arate că poziția sa diplomatică cu privire la discuțiile din estul Ucrainei a fost denaturată de Paris și Berlin.

Necesitatea de dezvoltare a forțelor armate

Miercuri, Rusia a organizat exerciții militare în Marea Neagră, în sudul Ucrainei, și a spus că trebuie să își intensifice pregătirea pentru luptă a forțelor sale convenționale și nucleare din cauza activității NATO intensificate în apropierea granițelor sale. Ucraina a desfășurat și exerciții proprii lângă granița cu Belarus.

Un grup independent de investigații ruse a postat fotografii și videoclipuri despre care spunea că arată mișcări ale tancurilor și altor vehicule militare în sudul Rusiei în ultimele zile. Secretarul britanic de externe, Liz Truss, a declarat pentru Reuters că ar fi „o gravă greșeală din partea Rusiei” să atace Ucraina.

Premierul estonian Kaja Kallas a spus că Uniunea Europeană trebuie să explice clar Rusiei că ar fi un preț mare de plătit dacă ar acționa împotriva Ucrainei, îndemnând UE să descurajeze rapid Moscova.

În exercițiile de miercuri din Marea Neagră, avioanele de luptă și navele rusești au practicat respingerea atacurilor aeriene asupra bazelor navale și au răspuns cu lovituri aeriene, a raportat Interfax.

Separat, agenția de presă l-a citat pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, spunând că necesitatea Rusiei de a-și dezvolta forțele armate este dictată de „condițiile militare și politice complicate din lume și de activitatea în creștere a țărilor NATO din apropierea granițelor Rusiei”.