Lista „imorală” a compensatelor

Lista „imorală” a compensatelor

Noile liste de compensate sunt criticate de producători pentru că economiile făcute sunt infime, dar şi pentru că ar favoriza anumiţi competitori de pe piaţă.

Producătorii internaţionali de medicamente susţin că noul sistem de compensare va fi un fiasco. "Prin schimbarea a doar două liste, A şi B, economiile făcute sunt infime, însă sunt afectaţi 80% dintre pacienţi", susţine directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu. Iniţiatorii noului sistem, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), afirmă însă că urmăresc o folosire echilibrată a resurselor şi tratarea mai multor pacienţi.

"Sunt favorizate anumite companii, chiar de originale"

"Pentru a se face cu adevărat economii, noi am propus ca această grupare a medicamentelor în clase terapeutice făcută pe listele A şi B să se aplice şi pentru lista C. Cu această variantă, s-ar fi făcut o economie de un miliard de lei pe an. Propunerea noastră nu a fost însă luată în considerare fără a ni se oferi o justificare clară", adaugă preşedintele ARPIM.

Ne puteți urmări și pe Google News

El susţine că "păcăleala" noului sistem se află în gruparea medicamentelor în acele clase terapeutice după coeficienţi neclari. "Sunt favorizate anumite companii, chiar producătoare de medicamente originale, nu doar generice", adaugă Zaharescu. El crede că ar trebui să se autosesizeze Consiliul Concurenţei.

Corectarea listelor imorale

Reprezentanţii CNAS afirmă însă că noul sistem urmăreşte să corecteze situaţii imorale. "În România, plătim cele mai scumpe medicamente, ceea ce nu este ilegal, dar e imoral faţă de pacient, iar consumul de medicamente originale era exagerat, mai ales că medicii aveau alte variante de produse mai ieftine, cu acelaşi efect terapeutic", spune preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

În România, ponderea de medicamente aflate sub patent şi medicamente generice este de 60%-40%, în timp ce în ţări precum Marea Britanie sau Olanda raportul este invers: respectiv 60% generice şi 40% originale.

În noul sistem, reţetele vor putea fi prescrise atât pe DCI (Denumirea Comună Internaţională), cât şi pe brand. Dacă reţeta este prescrisă pe DCI, atunci pacientul poate merge la farmacie şi cere ceea ce doreşte, dacă prescripţia este pe brand, atunci medicul îl va informa pe pacient în legătură cu variantele de tratament.

"În următoarele şase luni sperăm să asistăm la o modificare a comportamentului de prescriere în piaţă şi o creştere a consumului de generice, ceea ce ar stimula şi producţia internă de medicamente", adaugă preşe din tele CNAS.

2.340 de medicamente se află pe listele de compensare A şi B. În noul sistem, pentru un sfert va creşte coplata, iar pentru 25%-30% va scădea. Restul medicamentelor rămân la acelaşi preţ

MODIFICĂRI PARŢIALE

Programele naţionale rămân neschimbate

La medicamentele care se află pe lista de compensare C, respectiv cele pentru programele naţionale (diabet, cancer, HIV), bolile rare, tratamentele post transplant, coplata pacienţilor va fi zero, au anunţat ieri oficiaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În cazul în care bolnavii vor dori să-şi păstreze aceeaşi schemă de tratament şi după introducerea noului sistem de compensare, atunci ei ar putea plăti 15%-25% mai mult decât până acum, susţin reprezentanţii CNAS. Producătorii de medicamente au calculat însă că diferenţele de plată la unele produse pe care pacienţii trebuie să le suporte din buzunar sunt şi de opt-zece ori mai mari decât pe vechile liste de compensate.