Templul lui Apollo, lângă Caransebeș. Descoperire uluitoare
- Georgeta Petrovici
- 2 septembrie 2017, 13:38
Singurul loc din Imperiul Roman, în afara Siriei și Palestinei, unde au fost descoperite inscripții în limba vorbită de Isus Hristos, e Tibiscum. Situl archeologic de la Jupa / Caransebeș (Caraș Severin) este cercetat de o echipă extinsă de arheologi.
Un templu de pe vremea romanilor a fost găsit la Castrul Roman Tibiscum de la Jupa, nu departe de Caransebeș. Potrivit cercetătorilor, acesta e închinat zeului Apollo. Conform mitologiei romane, Apollo era zeul zilei, al luminii și al artelor, protector al poeziei și al muzicii, conducătorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Templul a fost identificat printr-o tehnică modernă la nord de castrul roman.
„Am descoperit anul trecut fundațiile unei construcții patrulatere, iar anul acesta dorim să dezvelim toată această construcție, care se încadrează în tipologia templelor romane. În prima fază templul a avut pereți din lemn, de 8-9 m lungime, după care am descoperit o fundație din piatră, cu coloane, încadrându-se în tipul de temple numit falun, temple galo-romane, răspândite în tot Imperiul”, a declarat pentru Expres de Banat directorul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Adrian Ardeț.
Tibiscum este singurul loc din Imperiu, în afară de zona Siriei și a Palestinei, unde au fost descoperite inscripții bilingve latino-aramaice. Acest lucru a fost posibil datorită faptului că soldații sirieni au venit în număr mare printer primii militari aduși aici de romani. „La Tibiscum sirienii au fost prezenți printre primii militari, iar acest templu descoperit de noi cu siguranță aparține soldaților sirieni, de aceea este atât de important Creștinismul la Tibiscum, limba aramaică este limba pe care a vorbit-o Isus Hristos”, a mai adăidat Adrian Ardeț pentru sursa citată.
Situl e săpat anul acesta de arheologii de la Muzeul din Caransebeș și studenții de la Universitatea de Vest din Timișoara, alături de specialiști de la Institutul de Arheologie din Varșovia, Polonia.
Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, Adrian Ardeț, la jumătatea lunii august a fost încheiată o convenție și cu Universitatea din Macerata (Italia), pentru continuarea cercetărilor în interiorul fortificației romane și în fața castrului roman.
În final se dorește restaurarea templului și punerea lui în circuitul turistic.