Temperaturi RECORD la care nu mai poți respira. S-au înregistrat 54 de grade Celsius, care se RESIMT ca 60 de grade!
- Simona Stupar
- 30 iunie 2017, 14:51
Temperatura aerului a ajuns în orașul iranian Ahvaz la 127,4 grade Fahrenheit (54 de grade Celsius), aproape un record în ceea ce privește cele mai mari temperaturi înregistrate în lume, cu măsurătorile moderne.
Siteul de meteorologie Underground indică o temperatură de 54 de grade în Ahvaz (Iran), notează The Independent. Orașul se află în sud-vestul Iranului și a afișat ieri după-amiază cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în țară, care ar putea fi cea mai mare din istorie.
Etienne Kapikian, un meteorolog de agenția franceză MeteoFrance, a scris pe Twitter că temperatura în Ahvaz a ajuns la 53,7 grade Celsius. Kapikian a precizat că este „un record național absolut al căldurii iraniene” măsurat din surse de încredere. Este cea mai mare temperatură înregistrată vreodată în iunie, în Asia continentală. Recordul anterior a fost de 53 de grade Celsius (127,4 Farenheit).
Această temperatură, dacă este măsurată corect, ar putea fi cea mai fierbinte înregistrată vreodată pe Pământ, în timpurile moderne.
Este temperatura înregistrată și în Mitribah, Kuweit, în 21 iulie 2016, și în Death Valley, California, în 30 iunie 2013, conform lui Christopher Burt, un specialist în istoria meteorologiei la Weather Underground,
Ca să fie acceptată oficial, temperatura trebuie validată de Organizația Meteorologică Mondială.
Ahvaz are o populație de 1,1 milioane de locuitori, iar temperaturile ridicate sunt și mai sufocante din cauza umidității. Indexul de măsurare arată că, dacă se ia în calcul factorul umiditate, și se calculează cum simte corpul omenesc temperatura, atunci se ajunge la 60 de grade Celsius. Combinația a fost atât de mare încât indexul a depășit nivelul extrem la care era programat să funcționeze.
În orașul Jask din Golful Persic, Iran, la circa 1.280 de km sud-est de Ahvaz, umiditatea era și mai sufocantă. Punctul de roup era miercuri dimineața dfe 91,4, iar cele peste 90 de grade sunt rare. Punctul de rouă reprezintă temperatura la care trebuie răcit amestecul pentru ca vaporii să devină saturanți și deci să înceapă să se condenseze, presupunînd că pe durata răcirii presiunea amestecului și cantitatea de vapori sunt constante. Cel mai mare punct de rouă măsurat vreodată a fost de 95 de grade, adică 35 de grade Celsius, la Dhahran, Arabia Saudită, în 8 iulie 2003.