Temperatura ideală din cameră pentru un somn liniștit. Te scapă de insomnii

Temperatura ideală din cameră pentru un somn liniștit. Te scapă de insomnii Sursa foto: Piyabay

Temperatura ideală din cameră pentru un somn liniștit. Somnul odihnitor nu depinde doar de o saltea bună. Cercetătorii au descoperit că somnul poate fi cel mai eficient și odihnitor pentru adulții, atunci când temperatura ambiantă a dormitorului este mai scăzută decât se ştia

Temperatura ideală din cameră pentru un somn liniștit. Cercetătorii de la Harvard Medical School au observat o tendință generală - o scădere cu 5% până la 10% a eficienței somnului. Asta pe măsură ce temperatura pe timp de noapte a crescut de la 25 la 30 de grade Celsius. De asemenea, studiul a relevat diferențe substanțiale în ceea ce privește temperatura optimă a dormitorului între diferite persoane.

Temperatura ideală din cameră pentru un somn liniștit. Te scapă de insomnii

Ultima descoperire a demonstrat că somnul a fost mai odihnitor atunci când temperatura pe timp de noapte a variat între 20 și 25 °Celsius. Acest studiu examinează asocierea dintre temperatura în timpul nopții din dormitor și calitatea somnului la un eșantion de adulți. Folosind monitoare de somn portabile și senzori de mediu, cercetătorii au monitorizat:

  • durata somnului,
  • eficiența și neliniștea pe o perioadă lungă de timp în casele participanților, controlând în același timp potențialele factori de confuzie și covariate.

Planetă, Singuratic, Scânteie, Noapte

Ne puteți urmări și pe Google News

Som agitat. Sursa foto: Pixabay

Studiul a colectat aproape 11.000 de persoane-nopți de somn și date de mediu de la 50 de adulți în vârstă. Legătura dintre temperatura locuinței și somnul la adulții în vârstă poate fi o țintă potențială pentru îmbunătățirea somnului. Autorii intenționează să continue această linie de lucru, concentrându-se pe impactul potențial al schimbărilor climatice asupra somnului.

Pentru majoritatea oamenilor, 25 de grade este prea cald pentru a dormi

Dar noul studiu a constatat că la persoanele de 65 de ani și peste, eficiența somnului a început să scadă doar atunci cânn era peste 27 de grade. Devine mai greu să-ți menții corpul cald

„Credem că este legat de faptul că, pe măsură ce îmbătrânești, capacitatea ta de a-ți regla temperatura internă nu mai este la fel de bună”, a declarat Dr. Carol Ash, expert în somn la RWJBarnabas Health.

Devine mai greu să-ți menții corpul mai cald pe măsură ce îmbătrânești. Așa că menținerea dormitorului la o temperatură puțin mai ridicată poate ajuta oamenii de peste 50 de ani să doarmă mai liniștiți.

„Dacă ai un somn întrerupt, asta se poate traduce printr-un risc mai mare de boli cardiovasculare, diabet și declin cognitiv”, a spus Ash.

Eficiența slabă a somnului este, de asemenea, legată de probleme de sănătate mintală, cum ar fi iritabilitatea, depresia, anxietatea și dificultățile de a face față problemelor zilnice.

„Cea mai bună temperatură de somn este, de asemenea, o chestiune de preferință personală , așa că a ta poate fi diferită de cea a altcuiva”, a spus Ash. Așadar, acordați atenție modului în care chiar și schimbările mici de temperatură vă afectează capacitatea de a dormi și luați în considerare utilizarea unui monitor de somn pentru a „verifica ce este potrivit pentru dvs.”, a spus ea.

Descoperirile au fost publicate în revista se specialitate Science of The Total Environment.